Днес Кнесетът (израелският парламент) гласува коалиционното споразумение между премиера Бенямин Нетаняху и лидера на опозицията Бени Ганц, след като Върховният съд на страната обяви, че няма възражения срещу сделката. След като бъде одобрено, което се очаква да се случи, новото правителство ще положи клетва на 13 май и с това ще се сложи край на политическа нестабилност, продължила повече от година.

Нетаняху и Ганц със споразумение, управляват ротационно

Нетаняху и Ганц със споразумение, управляват ротационно

След година на политическа криза

Депутатите се очакваше да гласуват споразумението в сряда вечерта, но маневра от опозиционни депутати отложи плана за днес, пише "Таймс ъф Израел".

Сформираната миналия месец коалиция между десните на Нетаняху и центристите на Ганц идва след провеждането на парламентарни избори три пъти в рамките на по-малко от една година, но двете страни успяха да сформират правителство с дълъг списък от спорни промени в съществуващото законодателство, включително ротация на премиерския пост и замразяване на някои определени дейности на Кнесета.

Съдът решава незаконна ли е коалицията в Израел

Съдът решава незаконна ли е коалицията в Израел

Главният прокурор не вижда законови нарушения в споразумението на Нетаняху и Ганц

Сделката се превърна в реалност, след като в сряда вечерта Върховният съд единодушно отхвърли няколко петиции, които имаха за цел да попречат на Нетаняху да сформира правителство заради повдигнатите към него обвинения в корупция, а също така и да блокират спорни клаузи в коалиционната сделка.

Съдът постанови след 23,00 часа вчера, че няма юридически пречки, които да не позволяват на Нетаняху да сформира коалиция и да задържи премиерския пост, въпреки че е обвинен в корупция по три случая.

Процесът срещу Нетаняху ще започне на 24 май.