Дългогодишното ембарго на ООН за продажби на оръжие от и за Иран изтече рано сутринта в неделя, в съответствие със знаковото ядрено споразумение от 2015 г., заяви иранското външно министерство, цитирано от АФП.

"От днес всички ограничения за трансфера на оръжия, свързаните с тях дейности и финансовите услуги от и до Ислямска република Иран се прекратяват автоматично", се казва в изявлението на министерството.

Русия: Санкциите на САЩ срещу Иран няма да засегнат сътрудничеството Москва-Техеран

Русия: Санкциите на САЩ срещу Иран няма да засегнат сътрудничеството Москва-Техеран

Русия не е дала на САЩ никакви крайни срокове в преговорите по договор Нов СТАРТ

Той настоя, че съгласно условията на сделката, сключена със САЩ, Китай, Великобритания, Франция, Германия, Русия и Европейския съюз, "премахването на ограниченията за оръжие и забраната за пътуване са проектирани да бъдат автоматични, без да се изискват други действия. "

Президентът на САЩ Доналд Тръмп оттегли страната си от сделката през 2018 г. и едностранно започна да възстановява санкциите срещу Иран.

Но Вашингтон претърпя неуспех през август, когато не успя да спечели подкрепа от Съвета за сигурност на ООН за неопределено удължаване на ембаргото.

Това беше важен ден за международната общност, заяви иранското министерство в неделя, добавяйки, че светът е застанал до Техеран в противоречие с усилията на американския режим.

МААЕ: В момента Иран няма ресурси за ядрена бомба

МААЕ: В момента Иран няма ресурси за ядрена бомба

Но обогатеният уран надхвърля договореното

Москва заяви през септември, че е готова да засили военното си сътрудничество с Техеран, докато Пекин също говори за готовността си да продаде оръжие на Иран след 18 октомври.

Вашингтон твърди, че ще се стреми да попречи на Иран да купува китайски танкове и руски системи за ПВО.

Иранският външен министър Джавад Зариф заяви, че международната общност е защитила ядрената сделка и неделя отбеляза нормализиране на сътрудничеството на Иран със света.