По-малко от седмица преди президентските избори кандидатът на демократите за президент на САЩ Джо Байдън е близо до голям триумф, който избягва на поколения кандидати на Демократическата партия за държавен глава, а именно републиканският щат Тексас, информира "Ройтерс".

Социологическите проучвания показват, че Байдън и Доналд Тръмп са с изравнени сили в щата. Има предположения, че Байдън води на ранното гласуване в Тексас.

До момента близо 8 милиона души са гласували в щата, което се приближава до 90% от всички избиратели, гласували на вота през 2016 г. - по-висок процент от всеки друг щат в страната, сочат данни на Университета на Флорида.

Тръмп изглежда има преднина по отношение на избирателите, които възнамеряват лично да гласуват на 3 ноември, според проучвания, които също показват, че той подобрява позициите си сред испаноговорящите в Тексас.

Жителите на Тексас не се регистрират партийно, което затруднява да се каже кой наистина води на ранното гласуване.

Ако Байдън спечели в Тексас, което не е правено от демократа Джими Картър през 1976 г., Тръмп губи всякакви шансове за преизбиране.

Кампанията на демократите обаче е предпазлива и не губи фокуса си от ключовите щати. Преди четири години Хилари Клинтън бе разкритикувана, че си е загубила времето в последния етап от кампанията в републикански щати и в крайна сметка изгуби солидни демократични щати.

"Наистина сме се съсредоточили към нашите топ шест щата", обяви Джен Ридър, от кампанията на Байдън, имайки предвид Пенсилвания, Мичиган, Уисконсин, Аризона, Флорида и Северна Каролина. Но Ридър добави, че през следващите дни ще се възползват, ако се появят възможности и в други щати.

Кандидатът за вицепрезидент Камала Харис ще посети Тексас в петък. Вчера стана ясно, че милиардерът Майкъл Блумбърг планира да похарчи 15 милиона долара в Тексас и Охайо за кампанията на Байдън.

Проучване от октомври показва, че Байдън води с 59% срещу 39% за Тръмп на ранното гласуване в Тексас.

6 дни преди вота около 70 милиона американци са упражнили правото си на глас, което е повече от 50% от гласувалите на изборите през 2016 г.