Белгийските власти установиха самоличността на мъжа, който детонира експлозиви на брюкселка гара преди да бъде застрелян от силите на реда. Това заяви вътрешният министър на Белгия Ян Ямбон, цитиран от АФП и Ройтерс.

"Известна е самоличността на терориста. Успяхме да го идентифицираме", каза Ямбон пред телевизия RTBF, но не разкри името и подробности.

Ликвидиран е нападателят от Брюксел

Ликвидиран е нападателят от Брюксел

Все още не се разкрива кой е той

Министърът каза още, че атаката е можела да бъде в много по-голям мащаб, тъй като "не се случи голяма експлозия", допълвайки, че повече подробности за взривното устройство ще бъдат изнесени малко по-късно.

Ямбон добави, че полицията е провела претърсвания.

В същото време звеното за борба с тероризма към полицията на Белгия продължава да разследва мотивите на заподозряния атентатор самоубиец.

Полицията предотврати терористична атака в Брюксел
Обновена

Полицията предотврати терористична атака в Брюксел

Противоречиви съобщения дали нападателят е задържан жив или е убит

"Разглеждаме това като терористична атака", каза прокурор Ерик ван дер Сипт пред журналисти. Той отказа да коментира свидетелски показания, че мъжът е крещял екстремистки лозунги преди да детонира експлозива.

Свидетели обявиха, че заподозреният е крещял "Аллах е велик" преди да задейства бомбата.

Обществената телевизия VRT отбелязва, че разследващите вярва, че мъжът е подготвил бомба с пирони и гайки, която не е успял да детонира напълно.

Няма пострадали хора при атаката на Централната гара, която поднови работа днес в 08,00 часа.

Според местни медии атентаторът е от столичния квартал "Моленбек", в който се смята, че живеят много екстремистки елементи.

Брюксел засили мерките за сигурност след атентатите на летище "Завентем" и на метростанция до централата на ЕС през март 2016, при които загинаха 32 души, а стотици пострадаха.