Хиляди йорданци се събраха на протест близо до израелското посолство в четвъртък в петия ден на големи протести срещу Израел, призовавайки за прекратяване на непопулярния мирен договор на Йордания с нейния западен съсед.

Протестиращите в богат квартал на Аман носеха палестински знамена и скандираха: "Казаха, че Хамас е терорист. Цяла Йордания е "Хамас".

"Не на ционистко посолство на йорданска земя", извикаха също протестиращите, настоявайки властите да затворят посолството и да прекратят мирния договор от 1994 г., който нормализира връзките с Израел.

Плакати обявяваха "една Газа една съдба", докато други плакати изобразяваха маскирания военен говорител на Хамас Абу Обайда, който се превърна в народен герой за мнозина в арабския свят.

Израелското посолство, където протестиращите се събират пет поредни дни, отдавна е огнище на ескалация на насилието между палестинци и Израел.

Засилените мерки за сигурност в четвъртък бяха насочени към ограничаване на броя на протестиращите и митингът премина мирно, за разлика от по-рано тази седмица, когато полицията за борба с безредиците използва сълзотворен газ и удари протестиращите с палки, за да им попречи да нахлуят в посолството.

Стотици демонстранти обаче се противопоставиха на полицейските заповеди да се разпръснат и седнаха по улиците, заявявайки, че ще останат до ранните часове на петък сутринта.

Властите в Йордания засилиха арестите и тормоза на демонстранти в продължила месеци кампания, която беше критикувана от международни правозащитни групи Amnesty International и Human Rights Watch за ограничаване на свободата на изразяване.

Страстите се нажежиха сред йорданците, много от които са от палестински произход, заради безмилостната кампания на Израел за бомбардировки в Газа срещу Хамас, която уби десетки хиляди цивилни.

Йордания стана свидетел на едни от най-големите изблици на обществен гняв в региона от началото на войната, когато бойци на "Хамас" нахлуха в Южен Израел на 7 октомври, убивайки 1200 души и пленявайки 253 заложници, според израелски данни.

Властите в Йордания казват, че мирните протести са разрешени, но че няма да толерират никакви опити за използване на гнева срещу Израел за създаване на хаос или усилия за достигане до гранична зона с окупирания от Израел Западен бряг или Израел.

Мирният договор на Йордания с Израел е силно непопулярен сред много граждани, които виждат нормализирането като предателство на правата на техните палестински сънародници.

Международният съд нареди на Израел да вземе мерки срещу глада в Газа

Международният съд нареди на Израел да вземе мерки срещу глада в Газа

Съдиите отчитат, че палестинците са изправени пред влошаващи се условия на живот