Увеличават се спекулациите около местонахождението на китайския милиардер Джак Ма, който е в неизвестност повече от два месеца, пише "Гардиън".

Ma, съосновател и бивш председател на технологичната компания Alibaba, влезе в сблъсък с китайското лидерство. В края на октомври той застана до висши представители и открито разкритикува националните регулатори, което е вбесило президента на Китай Си Дзинпин. През следващите месеци регулатори привикаха на разпит Ма и други представители на компанията. Те по-късно предприеха антимонополно разследване срещу Alibaba и конкурента TenCent. Ant Group на Ма също е замесена в спора. В края на декември регулаторите наредиха на Ма да раздели империята си.

Ма не се е появявал от възникналите разногласия с властите. Последната му публична поява е на събитие на 31 октомври. През ноември той не се появи в ролята си на съдия на последния епизод на телевизионно шоу.

Той е заменен от друг шеф на Alibaba и неговата снимка е премахната от сайта. Джак Ма също не се появи на тазгодишната среща на търговска камара в Шанхай, на която той изнася реч всяка година от 2016 г.

"Блумбърг" съобщава, че Ма е бил предупреден в началото на януари да не напуска страната. Хаштаг "На Ma Yun е забранено да напуска Китай" е цензуриран във Weibo, но името му не е в националната база данни с имената на хора, които не могат да напускат Китай.

Би Би Си цитира служител на Alibaba, който е заявил, че Ма често си взема почивка преди Лунната нова година през февруари.

Според експерти Ма вероятно не иска да се показва публично заради усложнената политическа ситуация около империята му. Но в същото време действията на властите срещу империята му се тълкуват като обуздаване на бизнесмен, който е прекрачил границата с публичното си критикуване на правителството на Китайската комунистическа партия. Китайското правителство обяви за приоритет борбата с монополите.

Ма не е първият китайски милиардер, атакуван от правителството.

През 2018 г. Ву Сяохуй, основател на застрахователния гигант Anbang, бе осъден за измама и злоупотреба с власт на 18 г. затвор. Китай вкара в затвора и други големи бизнесмени.