Британска технология е помогнала на Турция да се превърне в глобална сила в производството на бойни безпилотни самолети, разкрива "Гардиън".

Анкара е успяла да заобиколи забрана на САЩ за износ на бойни безпилотни самолети с помощта на ракетен компонент, който е разработен във Великобритания, позволило на Анкара да се превърне в сила в сферата на смъртоносната технология. В същото време експерти предупреждават, че има опасност от разпространение на тази технология.

Завод в Брайтън е помогнал на Турция да се превърне във втория най-голям ползвател на бойни безпилотни самолети в света. Турция е една от няколко държави, които използват методи, прилагани за първи път от САЩ във войната срещу терора.

Турция е използвала безпилотни самолети "Байрактар ТБ2" при три операции срещу кюрдите в Сирия, при които са убити повече от 440 души. Също така са използвани срещу кюрдите в Ирак през този месец по модел като екстериториалните удари на САЩ с безпилотни самолети в Пакистан, Йемен и Сомалия.

Но докато бойните безпилотни самолети "Байрактар ТБ2" са произведени от турска компания, те нямаше да бъдат разработени без помощта на ракетната рамка Hornet (носеща система), която е разработена и доставена от EDO MBM Technology през 2015 г. Заводът на компанията е около Брайтън.

Статия в Jane's Defence Review от май 2016 г. разкрива, че Hornet е доставен на производителя на безпилотния самолет във важната първа фаза на развитие. След това турската компания е разработила свои ракетни рамки.

През последните четири години турските сили управляват 86 бойни безпилотни самолета "Байрактар ТБ2" и страната бързо се превръща в световен играч в използването на такива смъртоносни оръжия. В тази сфера доминират САЩ, Великобритания и Израел.

В американска дипломатическа телеграма от 2009 г., която е част от разкритията на "Уикилийкс", автор е тогавашният посланик на САЩ в Турция Джеймс Джефри, пише, че Турция се опитва да се сдобие с безпилотни самолети, за да продължи борбата срещу иракските кюрди без помощта на САЩ.

Президентът на Турция Реджеп Ердоган на няколко пъти се опита да закупи безпилотни самолети Predator от САЩ, но Конгресът не разреши. Принудена да потърси алтернатива, Турция започнала своя програма за разработки и пробивът дошъл през декември 2015 г., когато за първи път успешно е изстреляна ракета от "Байрактар ТБ2".

За изстрелването на ракетата е била необходима системата Hornet, която според компанията EDO MBM е разработвана за "микромуниции" - малки, леки бомби с цел по-смъртоносни поражения с безпилотния самолет. Оборудването е описвано от някои експерти като "интелигентна ръка", която гарантира прецизно изстрелване на мунициите от дрона по целите.

EDO патентова устройството си във Великобритания през 2014 г. и година по-късно в ЕС и Турция.

EDO MBM се притежава от американската компания L3 Harris - шестият най-голям контрактор в света. Но тъй като EDO MBM е базирана на Острова, тя трябва да спазва британските, а не американските закони, което означава, че може законно да изнася ключовия елемент.

"Байрактар ТБ2" е способен да лети 24 часа на височина 7300 метра. Безпилотният самолет може да носи товар до 150 километра и е добре въоръжен.