Здравните власти по света се опитват да намерят начини да запълнят болниците си с повече единици апаратна вентилация, за да се справят с увеличаващия се поток от заболели от коронавирус.

Автомобилни производители предлагат да създадат повече от тези машини. В Ню Йорк кметът Бил де Блазио обяви, че се нуждаят от 15 000 вентилатора.

Великобритания има достъп до 12 000 единици апаратна вентилация

Великобритания има достъп до 12 000 единици апаратна вентилация

Постигнахме сериозен напредък по това, сега има над 12 000, с които успяхме да се сдобием

Докато повечето хора с Covid-19 имат леки симптоми, около 6% се нуждаят от болнична грижа, като по-възрастните пациенти са с по-висок риск.

Австралийските власти обявиха, че са уверени, че могат да избегнат недостиг на вентилатори.

Експерти коемнтират пред "Гардиън", че тези усилия ще бъдат решаващи, защото недостигът на вентилатори поставя пред риск живота на тежко заболелите.

Германия и Италия бързат да купят животоспасяваща апаратна вентилация

Германия и Италия бързат да купят животоспасяваща апаратна вентилация

Германската компания Draegerwerk заяви, че правителството на страната е поръчало 10 000 вентилатора

Механичният вентилатор е машина, която се използва за поддържане на пациентите с тежки респираторни състояния, които засягат белите дробове, включително пневмония. Преди пациентът да бъде поставен на вентилатор обикновено анестезиолог извършва процедура, наречена интубация. След като пациентът е упоен, въвежда се тръба в трахеята на пациента с цел изкуствено обдишване или осигуряването на проходими дихателни пътища. Процедурата е рутинна, но при пациентите с Covid-19 медицинският персонал трябва да бъде изключително внимателен, за да се не зарази с вируса. След това тръбата е закачана към вентилатора и медицинският персонал гласи нивото на подаване на кислород към дробовете.

Преди да решат да поставят пациент на вентилатор, лекарите гледат за признаци като дихателна недостатъчност, която нарушава обмена на газовете.

Нормално човек диша около 15 пъти на минута, ако това ниво се увеличи до 28 пъти на минута, това е сигнал, че пациентът се нуждае от вентилатор. Преди да се прибегне към вентилатор има други начини да се увеличи нивото на кислород на пациента - "неинвазивни" методи на вентилация с подаване на кислорд с маски и други. 

Ако лекарите преценят, че пациентът се нуждае от вентилатор, това обикновено трябва да се случва бързо, за около 30 минути. Животозастрашаващо състояние като остър респираторен синдром изисква незабавно поставяне на вентилатор. Пациентът в такова състояние може да се нуждае от вентилатор в продължение на седмици. За да се избегнат усложнения с тръбата в гърлото, необходима е трахеостомия - хирургична интервенция, при която се прави шиен отвор през кожата и в него се поставя тръба или канюла с цел улесняване преминаването на въздух към белите дробове.

Един от най-очевидните начини да се избегне недостиг на вентилатори е да се намали броят на заболелите с коронавирус. Това означава да се следват съветите на здравните специалисти, включително правилата за хигиена и социална дистанция.