Германският канцлер Ангела Меркел заяви вчера в Южна Германия, че Европа не може повече да разчита на САЩ.

Според "Вашингтон пост" в неделя Меркел откри нова глава в американско-европейските отношения след спорните срещи с президента Доналд Тръмп миналата седмица, подчертавайки, че Европа "наистина трябва да вземе съдбата си в свои ръце". Канцлерът подчерта в препълнена баварска бирария, че са приключили дните, в които Европа може да разчита на други.

"Това е, пред което се сблъсках през последните няколко дни", добави тя.

Меркел призова Европа да разчита само на себе си

Меркел призова Европа да разчита само на себе си

Вече отминаха времената, когато можехме да разчитаме изцяло един на друг, каза тя

Това е огромна промяна в политическата риторика, отбелязва изданието.

Докато обществеността е по-запозната със "специалните отношения" между Великобритания и САЩ, германско-американските отношения са много по-важни. Една от ключовите цели на НАТО беше да закрепи Германия към международната система, за да се предотврати тласкането на Берлин към нова заплаха за европейския мир, както се случи по време на Първата и Втората световна война.

Тръмп остро скастри съюзниците от НАТО за военните разходи, те мълчат неловко

Тръмп остро скастри съюзниците от НАТО за военните разходи, те мълчат неловко

"Това не е честно към хората и данъкоплатците на САЩ"

В този контекст вестникът припомня известната крилата фраза на първия генерален секретар на НАТО лорд Хастингс Исмей относно първоначалната задача на военния съюз: "да държи руснаците вън, американците - вътре, и германците - долу".

"Сега Меркел намеква, че американците наистина не са вътре и Германия и Европа трябва да заемат далеч по-голяма и независима роля в сравнение с последните 70 години".

Коментарът на Меркел също подсказва, че европейският тур на Доналд Тръмп е бил пълна катастрофа. Нейната вяра, че на САЩ вече не може да се разчита като на партньор е пряк резултат от думите и делата на американския лидер.

Наистина ли Тръмп се отказва от Споразумението за климата?

Наистина ли Тръмп се отказва от Споразумението за климата?

Взриви съгласието на Г-7...

Вестникът посочва, че по време на визитата Тръмп дари плоча, която да напомня за активирането на Член 5 в подкрепа на САЩ след терористичните атаки на 11 септември 2001 г., но самият американски президент не изрази ангажимента си към Член 5 по време на речта си в централата на НАТО.

Отделно Тръмп отказа да съобщи дали подкрепя Парижкото споразумение за климата на срещата на върха на Г-7 в Сицилия, оставяйки останалите 6 държави да приемат отделен текст по въпроса.

САЩ и останалите от Г-7 с компромис за протекционизма, но не и за климата

САЩ и останалите от Г-7 с компромис за протекционизма, но не и за климата

Доналд Тръмп многократно се оплаква от нелоялни практики

Това затвърждава впечатлението, че САЩ са ненадежден партньор.

Риториката на Меркел също има ясната цел да покаже, че трансатлантическите отношения отслабват, а ЕС ще става все по-силен.

Обаче изданието не пропуска да отбележи, че германският канцлер ще бъде изправен пред огромни предизвикателства в изграждането на по-силна Европа заради вътрешни разногласия, специално с Унгария и Полша, които подкрепят Тръмп по много въпроси.

"Вашингтон пост" подчертава, че темпераментът на канцлера е противоположен на американския лидер. Тя е изключително предпазлива. Тази реч не е някакъв импулсивен ход. По-скоро канцлерът започва да засяга темата за различен ЕС, един по-силен съюз, който може да разчита на себе си.

Хората все още не са започнали сериозно да се замислят за последствията за световната политика от избирането на Тръмп. В някои части на света се откриват големи възможности. Държавите, които са заинтересовани от сблъсък със САЩ, сега имат възможност да се облагодетелстват, докато САЩ, световният хегемон, е разсейван от вътрешни кризи.

В други части на света съюзниците вероятно ще променят поведението и конкретно зависимостта си към САЩ. Изданието завършва, че в крайна сметка САЩ ще изгубят възможността за оказване на влияние върху решенията и действията на съюзниците и повечето държави по света.

Междувременно Ричард Хаас, председателят на Съвета за външни отношения на САЩ, нарече коментарите на Меркел "вододел". Той поясни в "Туитър", че сценарият е "това, което САЩ се опитваха да избегнат" от Втората световна война насам.