Американският президент Доналд Тръмп порица страните членки на НАТО, че не плащат справедливия си дял, за да защитават дългогодишния алианс, съобщава "Асошиейтед прес".

Тръмп изрази острия си упрек в Брюксел, град, който някога нарече "пъкъл", където той се обърна към лидерите както на Европейския съюз, така и на НАТО, двойка съюзници, чиято необходимост той постави под въпрос по-рано.

В блестящата нова щабквартира на НАТО Тръмп се върна към отдавнашния си призив към страните членки да поемат справедливия си финансов дял, мъмрейки лидерите на останалите страни членки да допринесат повече, докато те са слушали в неловко мълчание.

Той се оплака пред останалите държавни ръководители на страните от НАТО, че тежестта на отбраната, с която САЩ са се нагърбили в продължение на много години, не е справедлива за данъкоплатците.

"Това не е честно към хората и данъкоплатците на САЩ", подчертал Тръмп, допълвайки: "Ако страните от НАТО направят своя пълен принос, тогава НАТО ще бъде дори по-силен, отколкото е днес, особено във връзка със заплахата от тероризъм."

Тръмп също така не потвърдил изрично, че атаката срещу която и да е страна членка на военни алианс, е атака срещу всички, както гласи чл. 5 от договора на Организацията на северноатлантическия договор.

28-те страни членки, плюс скоро присъединяващата се Черна гора, ще подновят старото си обещание постепенно да вървят към 2 процента разходи от БВП за военни нужди до 2024 г. Само пет страни понастоящем изпълняват целта: Великобритания, Естония, Гърция, Полша и САЩ, като последните харчат повече за отбрана, отколкото всички останали съюзници заедно.

Речта на Тръмп в щабквартирата на НАТО дойде часове след като председателят на Европейския съвет Доналд Туск обяви, че разговорите с него са произвели остри различия във възгледите относно Русия.

Брюксел и Тръмп се разминават по Русия, климата и световната търговия

Брюксел и Тръмп се разминават по Русия, климата и световната търговия

Разбрали се само за тероризма и Украйна