Какво представлява Миг - 29К, който се разби в Средиземно море при опит да кацне на Адмирал Кузнецов.

Причината за инцидента е техническа авария. През есента на 2016 МиГ-29К беше приет на въоръжение в състава на ударната групировка на Северния флот, която на 15 октомври начело със самолетоносача Адмирал Кузнецов се отправи на път за Средиземно море.

На самолетоносача има палубни изтребители Су-33.

Миг-29К е четвърто поколение на руския многоцелеви палубен свръхзвуков изтребител от четвърто поколение на проекта МиГ-29. На 23 юни 1988 г. е извършен първия полет. На 1 ноември 1989 г. изтребителят за първи път излита и каца на самолетоносача Тбилиси, който днес е известен повече като Адмирал Кузнецов.

МиГ-29К е палубен вариант със сгъваеми криле, подсилен колесник и спирачна кука, предназначен за самолетоносача "Адмирал Кузнецов". Не е приет на въоръжение заради финансовите проблеми в началото на 90-те години на миналия ХХ в. Произвеждан е в модернизиран вариант за индийската военноморска авиация.

Включени са редица подобрения - двигател Климов РД-33МК, радар Жук-МЕ, полезен товар до 5500 кг, увеличени подкрилни допълнителни горивни резервоари. Фюзелажът има специално покритие, което намалява отразените от самолета радарни вълни до 4-5 пъти.

Оборудван е с френски GPS-модул "Sigma-95". Въоръжението е съвместимо с това на МиГ-29М и МиГ-29СМТ. Название на НАТО - Fulcrum-D. 24 машини са поръчани за авиацията на руския Военноморски флот.