Вчера бе потвърдено за редки, но сериозни тромбози в малък брой хора, които са получили ваксината на Oxford/AstraZeneca, което накара редица европейски държави да променят препоръките, включително Великобритания, която препоръча ваксината да не се поставя на здрави хора на възраст под 30 г.

"Гардиън" представя какво трябва да се знае за продукта на Oxford/AstraZeneca.

Какви са потенциалните странични реакции от ваксините срещу COVID-19?

Всички лекарствени средства, включително и ваксините, имат странични реакции. Най-честите при COVID ваксините са леки и краткотрайни, включително локализирана болка, отпадналост и главоболие.

Ваксината на Oxford/AstraZeneca е свързана с малък, но тревожен брой сигнали за тромбоза с нисък брой тромбоцити. Тук влиза и рядкото заболяване Церебрална венозна синусова тромбоза (CVST). При неваксинирано население изчисленията показват, че това състояние се проявява при 15-16 случая на 1 милион души на година. Но също така е изключително необичайна комбинацията от CVST или други редки тромбози с ниски тромбоцити, понякога и необичайни антитела. Тази комбинация е причината за тревогата около ваксината на Oxford/AstraZeneca.

Британия: Не сме пращали тайно ваксини в Австралия, AstraZeneca произвежда за цял свят

Британия: Не сме пращали тайно ваксини в Австралия, AstraZeneca произвежда за цял свят

Ханкок уверява британците, че доставките за тях са единствената му грижа

Агенцията за регулиране на лекарствата и здравните продукти (MHRA) на Великобритания съобщи, че ваксинираните с продукта Oxford/AstraZeneca трябва внимателно да се наблюдават за главоболие, замъглено зрение, объркване или припадъци, които могат да се появят около 4 дни или повече след поставяне на ваксината. Докато главоболието е много честа странична реакция след поставяне на ваксина, доктор Джош Райт, вицепрезидент на Британското общество по хематология, подчерта, че свързаното с CVST главоболие е необичайно силно, упорито и прогресира към по-лошо състояние за няколко дни. Повечето случаи са съобщени в рамките на две седмици след поставяне на ваксината. Според MHRA хората трябва да потърсят лекарска помощ също при задух, болка в гърдите, болка в областта на стомаха, подуване на крайници и необичайни синини по кожата.

Веднъж установени, симптомите могат да бъдат лекувани. Бевърли Хънт, специалист по тромбози и хемостаза (спиране на кървенето) от Лондонския кралски колеж, коментира, че първата стъпка е да се даде доза интравенозно гамаглобулин, което води до блокиране на антитела, които могат да причинят тромбоза. След стабилизиране на пациента се дава антикоагуланти (лекарства за лечение и предотвратяване на образуване на кръвни съсиреци), но не и хепарин.

ЕС призован за единство за засилване на доверието към ваксината на AstraZeneca

ЕС призован за единство за засилване на доверието към ваксината на AstraZeneca

Призоваваме здравните министри да следват координиран подход

Колко случая са засечени?

До 31 март от MHRA съобщават за 79 случая на тромбози в комбинация с ниски тромбоци, включително 19 починали, след поставяне на повече от 20 милиона дози от ваксината на Oxford/AstraZeneca. Това означава около 4 случая на 1 милион ваксинирани. От MHRA уточняват, че 44 от посочените случаи и 14 починали са свързани с CVST и ниски тромбоцити. При 19-те смъртни случая 11 са на възраст под 50 г. и трима на под 30 г.

Два случая с кръвни съсиреци с ниски тромбоцити са свързани с ваксината на Pfizer/BioNTech.

Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) също проверява три случая на венозен тромбоемболизъм, свързан с ваксината на Johnson & Johnson.

От MHRA отбелязват, че комбинацията тромбози с ниски тромбоцити може да се случи естествено при неваксинирани хора, а също и при заразени с COVID-19.

Хванаха Австралия с над 700 000 тайни дози AstraZeneca от Британия

Хванаха Австралия с над 700 000 тайни дози AstraZeneca от Британия

Докато двете страни са възмутени от ЕК, скришно си разпределят ваксини

Как ваксината причинява тези проблеми?

В момента не е ясен механизмът, който причинява тези проблеми. Но експерти отбелязват, че е подобно като състояния, които понякога са срещани при хора, които получават хепарин. Друга вероятност е ваксината на Oxford/AstraZeneca да задейства произвеждане на антитела, които активират тромбоцитите, като ги кара да образуват съсиреци. В процеса тромбоцитите се изразходват, което води до спад на броя на тромбоцитите.

Трябва ли да се взема аспирин след получаване на ваксината?

Няма съвет, че ваксинираните трябва да вземат лекарството за предотвратяване на тромбоза. Експерти смятат, че не трябва да се взема, като подчертават, че тромбозите са свързани с имунния отговор, така че аспиринът няма да помогне. Вземане на антикоагуланти вероятно няма да помогне, особено ако човек има нисък брой тромбоцити, тъй като ще увеличи риска от спонтанно кървене.

Продължаваме да ваксинираме с AstraZeneca, но с повишено внимание при жени под 60 г.

Продължаваме да ваксинираме с AstraZeneca, но с повишено внимание при жени под 60 г.

Имало 62 нежелани реакции при 25 млн. поставени ваксини в ЕС

Контрацептивите увеличават ли риска от тромбози при жените след получаване на ваксината на Oxford/AstraZeneca?

Комбинацията от хормонални контрацептиви, които съдържат естроген, е свързана с увеличен риск от тромбози, включително CVST, венозна тромбоза и белодробен емболизъм.

Според преглед на ЕМА от 2014 г. рискът от образуване на кръвни съсиреци варира от 5 до 12 случая на 10 000 жени, които вземат контрацептиви за период от година в сравнение с 2 случая всяка година на 10 000 жени, които не използват.

Трябва ли да се взема втората доза от ваксината на Oxford/AstraZeneca?

Всички 79 регистрирани случая на тромбози са след първата доза, защото далеч повече хора са получили първата от тези с втора. Препоръката е тези, които нямат тези странични реакции, да си сложат и втората доза от ваксината.

Великобритания спира да употребява AstraZeneca за хора под 30 години

Великобритания спира да употребява AstraZeneca за хора под 30 години

Заради опасения от много редки кръвни съсиреци