Британската агенция за регулиране на лекарствата и здравните продукти (MHRA) препоръча хората под 30 години да не получават ваксината срещу COVID-19 на британско-шведската фармецевтична компания AstraZeneca заради опасения от редки кръвни съсиреци, съобщават световните информационни агенции.

На възрастни под 30 години трябва да се предложи алтернативна ваксина, ако има такава. MHRA все пак отбеляза, че ползите от ваксината на AstraZeneca все пак надвишават потенциалните рискове.

ЕМА видя връзка между ваксината на AstraZeneca и съсиреците

ЕМА видя връзка между ваксината на AstraZeneca и съсиреците

Случаите на съсиреци обаче са изключително редки

До момента Великобритания е съобщила за 79 случая на редки кръвни съсиреци, включително 19 смъртни случая, от над 20 млн. приложени ваксини.

Актуализацията на британския регулатор идва малко след като Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) потвърди, че е открила възможна връзка между ваксината на AstraZeneca и гореспоменатите неблагоприятни ефекти.

Южна Корея спря ваксината на AstraZeneca за хора под 60 години

Южна Корея спря ваксината на AstraZeneca за хора под 60 години

"Превантивно решение"

Джун Рейн, ръководител на MHRA, обясни на пресконференция, че препоръката е породена от "възможни странични ефекти сред изключително малък брой хора". 

На хората на възраст между 18 и 29 години трябва да бъдат предложени две други ваксини, използвани в момента в Обединеното кралство - на американската фармацевтична компания Pfizer и нейния германски партньор BioNTech, както и на американската фармацевтична компания Moderna, препоръчва регулаторът.

AstraZeneca спря изпитания на ваксината върху деца

AstraZeneca спря изпитания на ваксината върху деца

След многобройни сигнали за тежки проблеми на ваксинирани лица