Американският щат Калифорния е с най-замърсените градове в САЩ, показва проучване, цитирано от АФП.

Информацията е публикувана на фона на опитите на администрацията на президента Доналд Тръмп да принуди щата да отслаби стандартите за емисиите от автомобилите.

Американската асоциация по белодробни забавлявания публикува проучване, което покрива периодa от 2014 до 2016 г. - една година преди Тръмп да поеме управлението. В изследването се отбелязва, че Лос Анджелис е градът с най-голямо озонно замърсяване или "летен смог" и на четвърто място на годишна база по ниво на фини прахови частици.

Бейкърсфийлд, Калифорния, е на второ място по озонно замърсяване и на първо място по фини прахови частици в краткосрочен план.

Това населено място и намиращите се в близост Фресно и Вайселия отчитат високи нива на замърсяване на въздуха заради силния селскостопански и петролен сектор.

Сан Диего и Сакраменто също са сред едни от най-замърсените градове.

Извън Калифорния с най-голямо озонно замърсяване са Финикс, Лас Вегас, Денвър, Ню Йорк и Хюстън. Най-високи нива на финни прахови частици на годишна база пък са регистрирани в Питсбърг, Ланкастър, Филаделфия, Кливланд, Индианаполис и Детройт.

"САЩ трябва да продължат да се борят с климатичните промени и да подкрепят и наложат Закона за чист въздух, за да защитят нацията от нездравословен въздух", призовават авторите на проучването.

Почти 134 милиона души са изложени на нездравословно високи нива на замърсяване на въздуха за периода в сравнение с 125 милиона души за предишния период.