Калифорнийската полиция работи с неонацисти за преследване на антирасистки активисти. Това показват съдебни документи, цитирани от вестник "Гардиън".

Полицията разследва насилие с бели националисти. Тя работи с привърженици на расистката теория за превъзходството на бялата раса (бели супремасисти) в опит да установи самоличността на контрапротестиращи и да преследва активисти с "антирасистки" убеждения.

Десетима намушкани при сблъсъци между неонацисти и анархисти в Калифорния

Десетима намушкани при сблъсъци между неонацисти и анархисти в Калифорния

Сред пострадалите има 9 мъже и една жена

Информацията в документите, която също показва, че служители на полицията изразяват симпатия към бели супремасисти и се опитват да защитят самоличността на неонацисти, е представена пред съда от трима антифашистки активисти, които са обвинени в углавни престъпления след протестна демонстрация в Сакраменто. Обвиняемите призовават съдията да прекрати процеса. Те също така обвиняват калифорнийската полиция и прокуратурата, че "прикриват и си сътрудничат с фашистите".

Адвокатите на защитата заявиха, че случаят в столицата на американския щат е последният пример как американската полиция си сътрудничи с неонацисти и организации на бели супремасисти, докато в същото време атакува антифашистки активисти.

Припомняме, през юни 2016 г. неонацисти влязоха в сблъсъци с анархисти и антифашисти.

Демонстрацията беше организирана от антиимигрантската организация "Traditionalist Worker Party" (TWP). Групата, формирана през 2015 година като политическо крило на "Traditionalist Youth Network", е свързана с национализъм, разпространяван сред учениците и студентите.

Прокуратурата категорично отрече обвиненията, подчертавайки, че антифашистите не сътрудничат, а също така са повдигнати обвинения срещу един член на неонацистката организация "Traditionalist Worker Party".