Гробницата на Исус Христос се е съхранила, въпреки превратностите на времето и историческите катаклизми.

След като снеха каменната плоча, археолозите откриха, че части от светинята са останали незасегнати. Отварянето на гроба на Христос разкрива нови откровения, пише "Нешънъл джиографик".

На 27 октомври беше публикувано видео с кадри от снемането на мраморната плоча, намираща се в центъра на йерусалимския храм "Гроб Господен". Тогава под нея беше открито голямо количество скален материал.

"Не можем да твърдим със 100-процентова сигурност, но разполагаме с визуално доказателство, че местонахождението на гробницата не е променено - нещо, над което учените разсъждават от десетилетия." - коментира археологът Фредерик Хийбърт.

Каменното ложе, където е бил положен Иисус Христос след разпъването му на кръста, беше разкрито за първи път от векове. Мраморната облицовка на гробницата датира поне от 1555 година насам, а вероятно и преди това. Библейските текстове казват, че тялото на Спасителя е било положено върху "погребално ложе", изсечено във варовикова пещера.

Понастоящем то е заградено в малка структура, известна като едикула (от латински aedicule - "малка къща"), която за последен път е била възстановявана през 1808-1810 г., след като е била увредена по време на пожар. Едикулата и вътрешната гробница в момента се реставрират от екип учени от Атинския национален технически университет под ръководството на професор Антониа Моропулу. Разкриването на погребалното ложе дава на учените безпрецедентна възможност да изследват оригиналната повърхност на най-святото място за християните. Анализ на оригиналната скала може да им даде възможност да научат повече не само за оригиналната форма на погребалната камера, но също и как се е развивало мястото, откакто за първи път е било идентифицирано от Елена, майката на римския император Константин през 326 г. сл. Хр.

През 2015 г. Гръцката православна патриаршия в Йерусалим, със съгласието на другите две основни общност в града, покани Атинския национален технически университет да изследва едикулата. Работата по реставрацията трябва да приключи през 2017 г.

За осъществяването на проекта на стойност над 4 милиона долара принос има и дарение от йорданския крал Абдула II, възлизащо на няколко милиона долара, и 1.3 милиона долара, дарени от Мика Ертегун на Световния фонд за паметници на културата.

Националното географско дружество, с благословията на Гръцкия патриарх в Йерусалим и другите религиозни общности, също сътрудничи на Атинския национален технически университет за опазване на културното наследство.