Камерун получи първата пратка от ваксини срещу малария Mosquirix, произведени от британския производител на лекарства GSK, съобщава "Ройтерс".

Страната се бори с болестта, пренасяна от комари, която убива повече от 600 000 всяка година в световен мащаб.

Партида от 331 200 дози от ваксината, известна още като RTS,S, беше разтоварена на международното летище в столицата Яунде. Така Камерун става първата африканска страна, която получава ваксината след пилотните програми в Гана, Кения и Малави.

Според Световната здравна организация маларията остава една от най-смъртоносните болести в Африка. Болестта убива близо половин милион деца под петгодишна възраст, като приблизително 95% от случаите на малария в света през 2021 г. са регистрирани на континента.

В Словакия се появяват опасни видове комари

В Словакия се появяват опасни видове комари

Устойчиви на инсектициди и способни да пренасят тропически болести като малария, западнонилска треска и денга

Първоначалната пратка от ваксини ще отиде в 42 от 203 здравни района в страната, каза министърът на здравеопазването на Камерун Манауда Малачи пред репортери в Нсимален. "Губим много наши сънародници, които умират поради тази болест. Днес имаме ваксина, която идва да добави към набора от вече въведени мерки", обясни той.

Имунизациите ще започнат следващия месец или в началото на следващата година, според здравен служител, който говори пред "Ройтерс" при условие за анонимност.

От GSK заявиха, че повече от 1,7 милиона деца в Гана, Кения и Малави вече са получили поне една доза от ваксината и че тя ще бъде въведена в други девет ендемични по малария страни, една от които е Камерун, от началото на следващата година.

Представителят на УНИЦЕФ Джулиет Хаени изтъкна, че това е исторически момент за защитата на децата. "Децата са най-засегнатите. Тези, към които се насочваме, са на възраст от 6 до 24 месеца - най-уязвимите", посочи тя.

Световната здравна организация обяви, че втора ваксина срещу малария, разработена от британския Оксфордски университет, R21/Matrix-M, ще бъде достъпна до средата на 2024 г.

Следващата пандемия ще е болест, която познаваме

Следващата пандемия ще е болест, която познаваме

Ефектът от изменението на климата върху съществуващи смъртоносни болести не е теоретичен сценарий - вече се случва