Следващата пандемия вече може да е сред нас и изменението на климата означава, че никоя страна не е безопасна, каза Питър Сандс, ръководител на Глобалния фонд, един от най-големите финансиращи в света програми за ХИВ, туберкулоза и малария, в интервю за "Политико".

"Изложени ли сме на малка опасност от нещо като водене на последната война, ако приемем, че следващата заплаха ще бъде като тази, която току-що преживяхме, когато следващата здравна криза всъщност може да бъде въздействието на изменението на климата, подхранващо съществуващите болести, за разлика от някаква нова болест Х", попита Сандс, който е изпълнителен директор на Глобалния фонд за борба със СПИН, туберкулоза и малария от 2017 г.

Ефектът от изменението на климата и човешкото посегателство върху естествените местообитания често се определя като увеличаване на вероятността от появата на ново инфекциозно заболяване - така наречената болест X. Но ефектът от изменението на климата върху съществуващите смъртоносни болести не е теоретичен бъдещ сценарий - вече се случва.

В Пакистан наводненията, които изследванията сочат, вероятно са били влошени от изменението на климата, убиха повече от 1700 души през 2022 г. Но впоследствие случаите на малария се увеличиха и смъртните случаи от това заболяване далеч надхвърлиха преките смъртни случаи от наводнения, каза Сандс. Това е така, защото затоялата вода и подгизналите райони са отлични места за размножаване на комарите, които носят смъртоносната инфекция. А нарушеното здравеопазване в резултат на природно бедствие означава, че повече хора умират от инфекциите.

И с нарастването на екстремните метеорологични явления Европа също може да бъде изложена на риск. "Може да видим, че маларията се завръща", каза Сандс.

Той не е човек, склонен към хиперболизиране. Като бивш изпълнителен директор на групата Standard Chartered, Сандс изгражда кариерата си не като активист, а като един от най-влиятелните банкери в света. В Глобалния фонд посланието му не беше за радикални нови интервенции, а за изграждане на здравни системи с неща, които доказано работят, като наблюдение и здравни работници в общността.

Въпреки че връщането на маларията в Европа би било обезпокоително, регионът има сравнително напреднали здравни системи, така че ще почувства въздействието по-малко, отколкото на места, където здравните системи вече са под напрежение и с лоши ресурси, каза Сандс.

"Не е хипотетична ситуация"

През март тази година министрите на здравеопазването, водите, канализацията и околната среда от 11 южноафрикански страни се събраха, за да призоват за спешни действия срещу холерата и други болести, предавани по вода, описвайки ги като "извънредни ситуации за общественото здраве, свързани с климата". Холера се съобщава във все по-голям брой страни през последните години, включително такива, в които не са докладвани случаи от няколко години или където болестта не е ендемична.

"Това не е някакво хипотетично въздействие на изменението на климата върху здравето и живота на хората, но е много реално въздействие", каза Сандс.

Глобалният фонд осигурява 63 процента от цялото международно финансиране за програми за малария, но не изпълни целта си за набиране на средства при последното попълване.

Това е част от по-широк модел на донори, които имат твърде много належащи кризи, изискващи пари и внимание. Последните данни от ОИСР показват, че въпреки че официалната помощ за развитие е нараснала значително, повечето от това се дължи на страните, които се справят с притока на бежанци и помощта за Украйна.

И така, какво да правим по въпроса? "Мисля, че най-мощният начин за предотвратяване и подготовка за бъдещи пандемии е да се справим с тези, които имаме пред себе си", каза Сандс.

Това е послание, за което Сандс настоява от години, но дори когато пандемията от COVID-19 беше най-лоша, вниманието върху укрепването на здравните системи в развиващите се страни често се изплъзваше от списъка с приоритети за донорите и богатите страни.

ЕС работи, за да установи това правилно чрез своята нова Глобална здравна стратегия, където един от трите приоритета е укрепването на здравните системи.

Но да се убеди света, че маларията или холерата са пандемия, може да бъде още по-трудно.

"За съжаление, ние сме склонни да третираме пандемията като неща, които застрашават онези от нас, които имат късмета да живеят в богати страни", каза Сандс. Но тъй като през 2021 г. наблюдаваме 247 милиона случая на малария в 84 страни, където маларията е ендемична, "се усеща малко като пандемия", каза той.