Канада няма да удължи забраната за полети от Великобритания, която изтича в сряда, тъй като новите мерки за борба с коронавируса са я направиха ненужна.

Това заяви министърът на транспорта Марк Гарно, цитиран от "Ройтерс".

Първоначалната 72-часова канадска забрана - наложена за първи път в края на миналия месец след появата на новия щам на вируса във Великобритания - беше удължена по-късно до 6 януари.

От четвъртък всички, които искат да летят до Канада, трябва да докажат, че са имали отрицателен тест за COVID-19, направен до 72 часа.

Канада въвежда допълнителни ограничения за влизащите в страната

Канада въвежда допълнителни ограничения за влизащите в страната

Тестовете за коронавирус стават задължителни

Всички, които пристигат в Канада от чужбина, все още трябва да бъдат поставени под карантина за 14 дни.

Изискването за отрицателен тест за COVID-19 се отнася за пътници на възраст над пет години. Хората от страни с ограничен капацитет за тестване - включително някои южноамерикански и карибски държави - могат да покажат тест и до 96 часа.

Отделно, Онтарио, най-многолюдната провинция на Канада, заяви, че стартира пилотна програма за тестване на входящите пътници на летището Пиърсън в Торонто, най-голямото в Канада.

Припомняме, че британският премиер Борис Джонсън защити пред парламента въвеждането на нов национален локдаун в Англия поради разпространението на новия щам коронавирус.

Той заяви, че правителството няма друг избор, освен да се върне към националната блокада, тъй като здравните служители изчисляват, че един на всеки 50 души в страната е прекарал COVID-19 през последната седмица.

Джонсън защити COVID блокадата в Англия: Нямаме друг избор

Джонсън защити COVID блокадата в Англия: Нямаме друг избор

Страната продължава да чупи антирекорди

Великобритания се нарежда на пето място в света по брой на заразени по време на пандемията след САЩ, Индия, Бразилия и Русия. По брой на починалите страната също се нарежда на пето място след САЩ, Бразилия, Индия и Мексико.