Канада поставя жени-генерали на някои от най-висшите военни постове, включително една, която да управлява логистиката за въвеждането на ваксината COVID-19, след като бяха повдигнати редица обвинения за неправомерно поведение от страна висши офицери от мъжки пол, съобщават USN и "Ройтерс".

Критици се оплакаха, че въоръжените сили не са направили достатъчно, за да се справят със системните проблеми със сексуалния тормоз, идентифицирани в доклад за 2015 г.

Адмирал Арт Макдоналд издържа едва шест седмици като началник на щаба, преди да се оттегли през февруари заради обвиненията в сексуални нарушения. Той не е коментирал случая.

Неговият предшественик, генерал Джонатан Ванс, е разследван по оплаквания за неподходящо поведение с две подчинени жени. Ванс призна една връзка, но отрече непристойност.

Министерството на отбраната съобщи, че генерал-майор Дани Фортин, който управлява разпространението на ваксината, се е оттеглил в очакване на разследване. Адвокатът на Фортин не отговори на искания за коментар от "Ройтерс", но заяви пред Globe and Mail, че клиентът му отрича твърденията, които не са разкрити.

"Това не е ... най-добрата ситуация, в която се намираме, особено в този момент на криза", коментира министър-председателят Джъстин Трюдо. Опозиционната консервативна партия обвинява правителството, че действа твърде бавно и прикрива твърденията.

В понеделник Фортин беше заменен от бригаден генерал Криста Броуди, която според здравните служители вече е изиграла ключова роля в разпространението на ваксината.

През март генерал Майк Руло, заместник-началник щаб, бе заменен от генерал-лейтенант Франсис Алън, първата жена на тази длъжност.

Преди няколко дни въоръжените сили обявиха повишения за три жени генерали.

"Част от всичко това се опитва да докаже, че канадските въоръжени сили са място, където жените могат да служат напълно" и спокойно, коментира Дейвид Пери, анализатор на отбраната в канадския мозъчен тръст на Института за глобални въпроси, "независимо какъв е вашият произход, имате шанс за успех."

Кабинетът на министъра на отбраната Харджит Саджан не отговори на искане за коментар.

Данните на министерството на отбраната показват, че към 7 май жените са съставлявали само 10% от висшите военни и морски чинове.

Миналия месец Отава назначи новоповишен генерал-лейтенант Джени Каринян за ръководител на екип за справяне със системни нарушения във въоръжените сили. Правителството също така поиска от бившия съдия на Върховния съд Луиз Арбър да е водещ в разследване за военен тормоз и сексуални нарушения.

Това бе твърде късно за висша жена офицер, която напусна през март. "Не съм окуражена, че разследваме нашите висши офицери. Отвратена съм, че ни отне толкова време, за да го направим", написа подполковник Елеонора Тейлър в писмо за оставка, цитирано от Canadian Broadcasting Corp.

Бившият офицер Лия Уест приветства разследването, но заяви, че докладът от 2015 г. разкрива размера на проблема. Уест каза, че е нападната през 2008 г. от висш офицер, но не е намерила подкрепа от непосредствения си началник и в крайна сметка е мълчала.

"Въпреки годините на ясни доказателства, че сексуалното неправомерно поведение е широко разпространено в културата на военните ни, нищо не се е променило", коментира тя.

Пери каза, че системата очевидно се е провалила, отбелязвайки, че някои твърдения са от десетилетия.

"Това, което видяхме през последните месеци, е, че има ... култура на неприемливи действия при военните, които продължават твърде дълго", заяви премиерът Трюдо във вторник.

COVID-19 удари канадския контингент в Украйна

COVID-19 удари канадския контингент в Украйна

Наложена е карантина