Директорът на ЦРУ Майк Помпео, номинацията на президента на САЩ Доналд Тръмп за държавен секретар, е изправен пред голяма опозиция на демократите в Комисията по външни отношения към Сената и панелът може да бъде принуден да предприеме необичайна стъпка, информира АП.

Комисията може да се наложи да изпрати номинацията за гласуване в пленарна зала без положителна препоръка.

Демократът Джийн Шахин от Ню Хемпшър стана последният член на комисията, който се обяви против Помпео. Наскоро сенатор Тим Кейн заяви, че ще гласува против. Но и двамата подкрепиха Помпео за директор на ЦРУ през миналата година.

Майк Помпео се видял с Ким Чен-ун

Майк Помпео се видял с Ким Чен-ун

САЩ и Северна Корея преговарят

Помпео все още очаква да получи достатъчно гласове в Сената, за да замени Рекс Тилърсън, който беше уволнен от Тръмп.

Тръмп уволни държавния секретар Тилърсън
Обновена

Тръмп уволни държавния секретар Тилърсън

Тилърсън ще бъде заменен от директора на ЦРУ Майк Помпео

АП отбелязва, че рядко се стига до подобна ситуация при гласуване на толкова важен пост в кабинета.

Шахин отбеляза, че продължава да е дълбоко разтревожена от коментари и политически възгледи на Помпео, предимно за ЛГБТ общността, американските мюсюлмани и репродуктивните права на жените.

Според сенатора предишните позиции на шефа на ЦРУ са "фундаментално различни от тази на държавния секретар, който представлява американските ценности по света".

 Помпео: Тръмп може да атакува Сирия и без санкция от Конгреса

Помпео: Тръмп може да атакува Сирия и без санкция от Конгреса

Такова право му дава чл. 2 от конституцията на САЩ...

По-рано днес стана ясно, че Помпео е пътувал до КНДР, където се е срещнал с лидера Ким Чен-ун.

Рядко сенатската комисия не дава подкрепата си за номинация. Това не се е случвало от решението на президента Джордж У. Буш да номинира Джон Болтън за посланик на САЩ в ООН.

Протест прекъсна изслушването на Помпео в Сената за държавен секретар на САЩ

Протест прекъсна изслушването на Помпео в Сената за държавен секретар на САЩ

Очаква се сенаторите да го разпитат в продължение на няколко часа

Според сенатските правила, ако номинацията не получи подкрепата на комисията, панелът може да поиска в пленарна зала да се гласува против кандидатурата или да докладва, но без да дава препоръка. Също така може и да не предприема действия.

Сенаторите са изпратили повече от 100 въпроса на кандидата след първото му изслушване. Мнозина чакат да получат отговори.

По време на изслушването миналата седмица Помпео заяви пред сенатори, че е малко вероятно да подаде оставка, ако Тръмп уволни специалния прокурор Робърт Мълър, който разследва предполагаемата руска намеса на изборите.

От повече от дузина демократи, които подкрепиха номинацията на Помпео за директор на ЦРУ през 2017 г., най-малко четирима сега са против издигането му за държавен секретар.