Турският полицай Мевлют Алтънташ, застрелял в Анкара посланика на Русия Андрей Карлов, по-рано е охранявал руското посолство по време на антируски митинги заради ситуацията в сирийския град Алепо.

Мерт Алтънташ е убиецът на руския посланик в Турция

Мерт Алтънташ е убиецът на руския посланик в Турция

Турция го определя като гюленист

Това съобщава турският телевизионен канал NTV, позовавайки се на източници от правоохранителните органи, цитиран от руски медии.

Убиха руския посланик в Анкара при нападение

Убиха руския посланик в Анкара при нападение

Външното министерство на Русия потвърди, че посланикът е починал

В допълнение вестник "Хюриет" информира, че Алтънташ си резервирал стая в хотел близо до центъра за съвременно изкуство в Анкара. В деня на убийството турският полицай си взел отпуск заради планираното нападение. Вестникът допълва, че нападателят облякъл цивилни дрехи, придвижил се пеша до галерията, показал документ, че е полицай и след това стрелял няколко пъти в гърба на посланика, който по това време изнасяше реч.

Кремъл: С убийството на посланика се цели да се „вбие клин” между Москва и Анкара

Кремъл: С убийството на посланика се цели да се „вбие клин” между Москва и Анкара

Това убийство е в полза на тези, които искат да вбият клин

По информация на изданието във връзка с убийството на Карлов са задържани шестима души, включително и чичо на извършителя, който по-рано е бил задържан от властите по дело, свързано с опита за военен преврат на 15 юли. Един от задържаните е освободен.

"Хюриет" съобщава още, че Алтънташ е произвел 11 изстрела. Експертизата установила, че Карлов е бил застрелян с 9 куршума.

Путин за покушението срещу руския посланик: Подлост и провокация

Путин за покушението срещу руския посланик: Подлост и провокация

Целта била разрушаването на отношенията на Русия и Турция

По информация на медии пистолетът е турско производство марка Canik, калибър 9x19.

"Франс прес" съобщава, позовавайки се на местните власти, че нападателят е използвал полицейския си документ, за да се легитимира при влизането в галерията, докато е бил въоръжен.

Той не е преминал през металните детектори за проверка при влизането в галерията. След като е показал документа, че е полицай, той е бил пуснат да премине свободно.

Според разпространяваната информация стрелбата е продължила повече от 15 минути.

Алтънташ е роден в град Соке в провинция Айдън, Западна Турция. Той е преминал през специално училище за обучение на бъдещи полицаи.