Десетките подозрителни пакети, изпратени до украинските посолства в няколко страни, са с адреса на представителство на Tesla в Германия и обикновено се изпращат от пощенски служби без видеонаблюдение. Това съобщи украинският външен министър Дмитро Кулеба, цитиран от "Ройтерс".

Във Фейсбук той посочи, че общо 31 украински мисии в 15 държави са получили такива пакети като част от "терористична кампания срещу украински дипломати".

Миналата седмица воюващата с Русия Украйна алармира, че "кървави пакети" с животински очи са били изпратени до някои от нейните дипломатически представителства в Европа малко след като писмо бомба избухна в посолството ѝ в Испания, а полицията обезвреди други, изпратени включително до министър-председател на страната.

"Всички пликове имат един и същ адрес за връщане - представителството на Tesla в Зинделфинген, Германия. Обикновено изпращането се e извършвало от пощенски станции без системи за видеонаблюдение", посочва Кулеба.

Украински посолства получават "кървави пакети" с животински очи

Украински посолства получават "кървави пакети" с животински очи

Входът на посолството във Ватикана е бил "опустушен"

"Освен това престъпниците са взели предпазни мерки да не оставят ДНК следи върху пакетите. Именно това говори за професионалното изпълнение", допълва той.

До момента няма официален коментар от страна на германските власти и представителството на производителя на електрически автомобили Tesla в Зинделфинген, Южна Германия.

Главният изпълнителен директор на Tesla Илон Мъск беше критикуван в Украйна за предложението си за възможно мирно споразумение за прекратяване на войната, след като предложените жт него условия бяха счетени от Киев като подарък за Русия.

Мъск предизвика тревога в Киев и след като през октомври заяви, че неговата компания SpaceX не може да финансира безкрайно интернет услугата Starlink в Украйна, която помогна на цивилните и военните в страната да останат онлайн по време на войната с Русия.

Ден по-късно Мъск все пак съобщи, че SpaceX ще продължи да финансира Starlink в Украйна заради необходимостта от "добри дела".

Шестте писма-бомби до важни обекти в Испания изпратени от Валядолид

Шестте писма-бомби до важни обекти в Испания изпратени от Валядолид

Устройствата бяха изпратени до премиера, украинското посолство, правителствени служби, сателитна компания на ЕС и посолството на САЩ