Катар обяви, че е започнал да доставя и получава товари през Оман, заобикаляйки държави от Персийския залив, прекъснали дипломатическите, икономически и търговски връзки с малката монархия, информира АП.

Последният ход на емирството показва, че Доха може да оцелее при дипломатическия спор със съседите си.

Четири арабски държави със списък на терористични организации, свързани с Катар

Четири арабски държави със списък на терористични организации, свързани с Катар

Бахрейн, Египет, ОАЕ и Саудитска Арабия

Пристанищните власти на Катар публикуваха видео, което показва доставки на товари от оманското пристанище "Сохар" до пристанище "Хамад" в Доха.

Обикновено товарите за Катар спират на дълбокото дубайско пристанище "Джебел Али" или в Абу Даби, а след това са пренасяни с по-малки плавателни съдове до Доха. Но от 5 юни ОАЕ се присъедини към Саудитска Арабия, Бахрейн и Египет, които прекъснаха морския трафик с Катар като част от прекратяването на дипломатическите отношения заради връзките на Катар с терористични групи и Иран.

Турция разполага войски в Катар

Турция разполага войски в Катар

Президентът Реджеп Ердоган подписа приетите по-рано от парламента на страната споразумения

Катарските пристанищни власти поясниха, че товарите ще преминават през "Сохар", както и през оманското пристанище "Салалах", заобикаляйки другите държави.

Тръмп рязко промени курса към Катар

Тръмп рязко промени курса към Катар

Американският лидер поднесе маслинова клонка

Световният доставчик Maersk вече обяви, че са започнали да използват "Салалах" за достави до Катар.

Междувременно иранската държавна агенция IRNA информира, че два ирански военноморски кораба скоро ще пристигнат до Оман като част от антипиратски патрул. Оман не се присъедини към останалите държави в региона срещу Катар.

След първоначалната паника в хранителни магазини в Катар, емирството си осигури доставки на млечни продукти от Турция. Иран също достави зеленчуци на Катар. Емирството споделя с Ислямската република голямо крайбрежно находище на природен газ.