В цяла Гърция жителите са против инсталирането на вятърни паркове. Повечето версии на така наречената екологична левица са против декарбонизацията и всички заедно се оплакваме от сметките си за ток. Отговорът на правителството е много големи думи за "енергийния преход", въпреки че самата държава издига пречки за производството на енергия от слънцето и вятъра, пише Пасхос Мандравелис за "Катимерини".

Всички са съгласни, че децентрализацията на производството на електроенергия с инсталирането на фотоволтаични панели на покривите на сградите би била от полза за всички. Това ще намали сметките за електроенергия на потребителите; намаляване на замърсяването; благоприятстват външнотърговския баланс; намаляване на зависимостта на страната от производителите на изкопаеми горива; облекчаване на тежестта върху електрическите мрежи по време на пиковите часове като обяд през лятото, когато климатиците работят под пълна пара; и би било по-малко натрапчиво от вятърните паркове.

Технологията направи процеса - който е известен като нетно измерване - сравнително опростен. Фотоволтаичната система е свързана към измервателния уред и потребителят плаща разликата между производство и потребление. Гръцката държава обаче изглежда е решена да усложни всичко, което технологията опростява, така че операторът на електрическата мрежа, DEDDIE, изисква следното, преди дори процесът да може да започне: акт за собственост на имота и удостоверение от службата по поземлен регистър; актуална регистрационна карта на имота; лиценз за строеж; топографска карта на имота, подпечатана от инженера; скорошна сметка за ток; фотокопие от личната карта на вносителя на петицията; и подписана декларация за кандидатстване, адресирана до DEDDIE с подпис, заверен от Център за обслужване на граждани (KEP), и текст, съдържащ невероятното уверение, че "цялата информация, декларирана тук, е вярна".

Освен цялото време и усилия, получаването на тези документи струва около 300 евро. След това има още 450 евро, които DEDDIE - като монопол, който може да пише свои собствени правила - начислява като "такса за връзка".

И това не е всичко. Във всяка друга част на света потребителите не се таксуват за електроенергията, която сами произвеждат; Ето ги и тях. Гърция трябва да бъде единствената страна, в която потребителят трябва да плаща за рутер и годишен абонамент за мобилен телефон, за да може държавата да следи колко енергия консумират от това, което сами произвеждат. И всеки, който допринася за намаляването на замърсяването чрез инсталиране на фотоволтаични панели на покрива си, също трябва да плаща "специален данък за намаляване на емисиите на парникови газове".

Така че някой, както направи Роналд Рейгън, ще сгреши, ако вярва, че правителството не е решението на енергийния проблем, а самият проблем?