Държавният секретар на САЩ Джон Кери заплаши да прекъсне всички контакти с Русия за Сирия, ако Москва и Дамаск не прекратят бомбардировките над Алепо, цитиран от АП.

Кери е уведомил руския си колега Сергей Лавров в телефонен разговор. Американският топ дипломат е предупредил Лавров, че Вашингтон ще прекрати разговорите за сирийския конфликт, включително сътрудничеството срещу тероризма, ако Москва не прекрати атаките срещу Алепо.

Той информира външния министър, че САЩ се подготвят да прекратят двустранните контакти САЩ-Русия за Сирия (...), ако Русия не предприеме незабавни мерки за прекратяване на нападенията срещу Алепо и не възобнови прекратяването на враждебните действия”, отбелязва Държавният департамент на САЩ, цитиран от „Франс прес” и Ройтерс.

В съобщението на говорителя на департамента Джон Кирби се допълва, че Кери е изразил пред руския дипломат „голямото си безпокойство относно влошаващата се ситуация в Сирия” и че Вашингтон държи Москва отговорна за ситуацията, включително за използването на запалителни бомби над градска среда.

Лавров е заявил от своя страна, че САЩ трябва да изпълнят задълженията за отделяне на опозицията от терористите в Сирия.