Лидерът на КНДР Ким Чен-ун е заявил пред държавния секретар на САЩ, че не иска децата му да се обременяват с ядрените оръжия.

Това разкри бивш служител на Централното разузнавателно управление на САЩ, който е участвал в дипломацията на високо ниво с КНДР за ядрените оръжия, информира "Ройтерс".

Ким Чен-ун „загрява” преди срещата с Тръмп с официална визита във Виетнам

Ким Чен-ун „загрява” преди срещата с Тръмп с официална визита във Виетнам

Ким пристига по покана на генералния секретар на Виетнамската комунистическа партия

Снимка 408430

Източник: ЕПА

Ким направил необичайния личен коментар пред Майк Помпео по време на посещението му в севернокорейската столица Пхенян през април 2018 г., което положи основата за първата историческа среща между лидера на КНДР и президента Доналд Тръмп в Сингапур през юни 2018 г., стана ясно от коментара на бившия служител на ЦРУ Андрю Ким, цитиран от южнокорейската медия "Йонхап" и вестник "Уолстрийт джърнъл".

"Аз съм баща и съпруг. И аз имам деца", цитира Андрю Ким думите на севернокорейския лидер пред Помпео, след като беше запитан дали Ким Чен-ун е готов да прекрати ядрената програма.

Срещата Тръмп-Ким съкратена до един ден?

Срещата Тръмп-Ким съкратена до един ден?

Двустранната среща ще се проведе на 27 и 28 февруари

"И аз не искам децата ми цял живот да носят ядрените оръжия на гърба си". Това беше отговорът му", каза Андрю Ким по време на лекция в Центъра за изследване на Азиатско-тихоокеанския регион към Станфордския университет.

Преди да се оттегли от ЦРУ Андрю Ким създаде агенцията Korea Mission Center през април 2017 г. Той придружава Помпео по време на посещението му в Пхенян през 2018 г. Тогава Помпео беше директор на ЦРУ.

Снимка 408426

Източник: ЕПА

Бившият агент поясни, че севернокорейският лидер е изразил силно желание за подобряване на отношенията със САЩ като начин за изграждане на доверие, за което е нужно прекратяване на ядрената програма.

Ким пътува три дни с влак до Виетнам за срещата с Тръмп

Ким пътува три дни с влак до Виетнам за срещата с Тръмп

Трябва да пропътува хиляди километри

Междувременно ТАСС съобщава, позовавайки се на севернокорейски дипломатически източник, че Ким Чен-ун е напуснал Пхенян с влак за Виетнам в събота следобед. Ким Чен-ун ще проведе среща с Тръмп в Ханой в средата на другата седмица.