Лидерът на КНДР Ким Чен-ун атакува "вражеските сили" заради "разбойническите" санкции, информира АФП, позовавайки се на севернокорейската държавна медия KCNA.

САЩ разшириха санкциите към Северна Корея

САЩ разшириха санкциите към Северна Корея

Ограниченията са към редица компании, които се базират в Китай и Русия

Ким и президентът на САЩ Доналд Тръмп проведоха историческа среща в Сингапур през юни, на която постигнаха споразумение за ядрено разоръжаване на Корейския полуостров. Но оттогава е отчетен малък напредък. КНДР критикува "гангстерското" изнудване от страна на САЩ за пълно, проверимо и необратимо ядрено разоръжаване. САЩ призоваха международната общност да продължи да поддържа санкциите. Тази седмица американското финансово министерство обяви мерки срещу руски и китайски компании, които нарушават режима на санкции.

По време на инспекция на туристическата зона Вонсан-Калма в югоизточната част на КНДР Ким разкритикува наречените от него "вражески сили", които се "опитват да задушат корейския народ с разбойническите санкции и блокади".

Путин иска среща с Ким Чен-ун

Путин иска среща с Ким Чен-ун

Путин чака отговор след покана на Ким

Но Пхенян е решен да запази "новата ера" в отношенията със САЩ, след като Ким не спомена конкретно Вашингтон в отправената критика.

По нареждане на Ким туристическата зона Вонсан-Калма трябва да бъде завършена до 10 октомври 2019 г.

Срещата на върха Ким Чен-ун - Мун Дже-ин на 12 или 13 септември

Срещата на върха Ким Чен-ун - Мун Дже-ин на 12 или 13 септември

Това съобщи съветникът на президента на Южна Корея

По-рано държавният секретар на САЩ Майк Помпео заяви, че се надява преговорите с Пхенян за ядрено разоръжаване да доведат до голям напредък.