Република Кипър ще предостави на Гърция сътрудници на силите за национална безопасност за помощ на Атина при охрана на границата от мигрантския приток. Това съобщи Кипърската информационна агенция, позовавайки се на официалния представител на кипърското правителство с ранг на министър - Кириякос Кушос, цитиран от ТАСС.

Последният не уточни дали представителите на тези подразделения на силите за национална безопасност или органите на реда ще дойдат на Балканите, но съобщи, че решението да ги изпратят е прието след продължителен телефонен разговор между президента на Кипър Никос Анастасиадис и гръцкия премиер Кириакос Мицотакис.

По време на този разговор лидерите на двете страни обсъдиха развитието на събитията, отчитайки значителната миграционна политика в Турция, а също и инцидентите, които бяха на гръцко-турската граница.

Анастасиадис и Мицотакис са приели единна позиция, която ще поддържат по време на планирания тази вечер съвместен телефонен разговор с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел преди планираните за понеделник в Брюксел преговори с председателя на Европейския съвет с президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган и канцлера на Германия Ангела Меркел.