Китайските власти блокираха почти 500 000 души в провинция Хъбей, която обгражда Пекин. Блокадата е заради ново огнище на зараза с коронавирус, което допълнително увеличи страховете от втора вълна, пише "Гардиън".

Властите в окръг Ансин, на около 145 километра от Пекин, са "отцепили" жилищните райони и са ограничили хората да напускат домовете си. Само един човек от домакинство може да излиза веднъж дневно със специално разрешително, което позволява да се напазаруват необходими неща като храна и лекарства, се посочва в обявените мерки, влезли в сила в неделя.

Потенциална COVID-19 ваксина на CanSino е одобрена за военна употреба в Китай

Потенциална COVID-19 ваксина на CanSino е одобрена за военна употреба в Китай

Има одобрение за тестове върху хора и в Канада

Всички други жители, освен тези, които се нуждае от лекарска помощ, остават по домовете си до второ нареждане, подчертаха местните власти.

"Всяко село, квартал и сграда трябва да мобилизира партийни членове, доброволци и персонал" за обща "борба" срещу коронавируса, се казва в обяснителна бележка.

Властите също призоваха 440 000 жители "да се наглеждат и стриктно да спазват съответните изисквания". Тези, които не спазват мерките, ще бъдат наказвани. Всеки човек има отговорност в борбата с коронавируса, подчертават властите.

СЗО: Да не обвиняваме Китай за пандемията

СЗО: Да не обвиняваме Китай за пандемията

Според Гебрейесус, няма доказателства, че болестта се е разпространила преди обявяването от Пекин

Мерките са подобни като наложената блокада в провинция Хубей и други части на страната в разгара на здравната криза. Десетки милиони хора бяха принудени да останат по домовете си.

Властите в Ансин налагат ограниченията като предпазна мярка, а не заради сериозно огнище на зараза. Държавна медия съобщи, че има 12 потвърдени случая в окръг Ансин, където фирми доставят риба на пазара Xinfadi - център на ново огнище в Пекин. 11 от тези случаи са свързани с пазара.

Повече от 300 души са потвърдени с коронавирус в Пекин от средата на юни, когато властите откриха ново огнище на зараза на пазара Xinfadi. В понеделник Китай потвърди 12 нови случая, седем са в Пекин.