Китай изглежда са завършили военните конструкции и инфраструктура на изкуствените острови, които построи в Южно китайско море. Вече са в състояние да дислоцират военни самолети и друго оборудване по всяко време, съобщават източници от САЩ, цитирани от Ройтерс.

Азиатската морска инициатива за прозрачност AMTI, част от Центъра за стратегически и международно изследвания на Вашингтон, съобщава че дейностите на Феъри Крос, Съби и Мисчииф, част от островите Спратли, включват морски и авиационни съоръжения, радари и защитни съоръжения.

Сателитни снимки този месец, показват нови радарни антени на Феъри Крос и Съби.

Китай отрича обвиненията на САЩ, че милитаризира Южно китайски море, въпреки че миналата седмица премиерът Ли Къцян съобщи, че на островите е поставено отбранително оборудване, което да поддържа "свободата на корабоплаване"

Говорителят на Пентагона, командир Гари Рос е отказал да коментира специфики по доклада на AMTI, тъй като не е практика на Министерството на отбраната да коментира разузнаването.

Гари Рос допълва, че "продължаващото строителство в Южно китайско море, все повече доказва, че Китай продължава да предприема едностранни действия, които увеличават напрежението в региона и са контрапродуктивни за мирно разрешаване на спорове."

AMTI съобщава че трите китайски военновъздушни бази на островите Спартли и още една на остров Уди, ще им позволи да извършват полети над почти цялото Южно китайско море.

Докладът посочва, че Китай са инсталирали ракети земя-въздух на остров Уди още преди година, както и че са разположени противокорабни ракети. Има изградени подсилени укрития с подвижен покрив за мобилни ракетни системи на Феъри крос, Съби и Мисчииф. На Феаъри крос има изградени хангари за 24 бойни самолета, 3 големи самолета, включително и момбардировачи.

През последните години в САЩ провеждат серия операции, наричани от тях "свобода на навигация в Южно китайско море", което продължава да повишава напрежението с Пекин.