Правителството на Китай издаде проектоправила, имащи за цел да улеснят някои чужденци да влизат в страната за посещения на туристически обекти по китайската граница, съобщава "Ройтерс".

Туристически групи, организирани от туристически агенции в граничните китайски райони, ще могат "гъвкаво" да избират на кое пристанище да влязат или излязат от страната, поясниха от китайското министерство на културата и туризма, без обаче да разкрият подробности кога новите правила ще влязат в сила.

Китай затвори границите си за чуждестранни туристи заради пандемията от COVID-19 през 2020 г. Единствено специфични групи чужденци имаха разрешение да влизат в страната, както и притежателите на определен вид работна виза.

Китай предупреждава китайците да не докосват чужденци - заради маймунска шарка

Китай предупреждава китайците да не докосват чужденци - заради маймунска шарка

Ву Зуню: Да предотвратим възможна инфекция и като част от нашия здравословен начин на живот

През последните месеци обаче правилата постепенно бяха облекчени - от възобновяване на повече директни полети между Китай и някои страни до допускане на влизане на чуждестранни студенти с валидни разрешения за пребиваване в Китай.

Карантината за пристигащите чужденци също беше намалена.

Китай граничи с над десет държави - Русия, Монголия, Мианмар, Лаос, Виетнам и други.

Китайските погранични градове често са засегнати от пренасяне на коронавирус на местна почва чрез преминаване по суша както от чужденци, така и от китайски граждани.

COVID-19: десетки милиони хора остават затворени в Китай

COVID-19: десетки милиони хора остават затворени в Китай

Страната се заключва в своята нулева COVID политика