Китай обвини САЩ в причиняване на хуманитарни катастрофи чрез военни интервенции в доклад от петък, който е най-новата критика на Пекин във все по-спорните отношения с администрацията на Байдън, съобщава "Асошиейтед прес".

В доклада на подкрепеното от правителството Китайско общество за изследвания на правата на човека се казва, че чуждестранните войни, започнати под знамето на "хуманитарна интервенция", не само са стрували на воюващите страни голям брой военни животи, но и са причинили изключително сериозни цивилни жертви и материални щети, водещи до ужасяващи хуманитарни бедствия.

"Егоизмът и лицемерието на Съединените щати бяха изцяло осветлени чрез тези войни", се казва в доклада, в който се цитира списък на това, което те наричат американска агресия, от интервенцията в Гърция през 1947 г. до опозицията си срещу венецуелското правителство през 2019.

Докладът посочва конфликтите в Корея, Виетнам, Персийския залив, Косово, Афганистан, Ирак и Сирия като големи войни на САЩ.

"Изборът да се използва сила независимо от последиците разкрива хегемонистичните стремежи на САЩ", се казва в доклада. "Само отхвърляйки хегемонистичното мислене, което е мотивирано главно от личен интерес, можем да предотвратим хуманитарната намеса да се превърне в хуманитарно бедствие."

Отношенията между Вашингтон и Пекин се обтегнаха заради подкрепата на САЩ за Тайван и санкциите срещу китайската полиция, включително в Хонконг и Синдзян. Настойчивите действия на Китай в Южнокитайско море и призивите на САЩ за повече откровеност от Пекин относно произхода на пандемията на коронавируса допълнително разклатиха отношенията.

Няма значителни промени по тези въпроси, откакто президентът Джо Байдън замени Доналд Тръмп. Междувременно Конгресът се готви да приеме ново законодателство, което да подчертае и да се заеме с конкуренцията на Пекин във външните работи, търговията и други области.

Запитан в четвъртък за това законодателство, говорителят на Държавния департамент Нед Прайс каза, че администрацията е "окуражена, че има голяма двупартийна подкрепа, когато става въпрос за това как трябва и можем да действаме спрямо правителството в Пекин".

Китай отвърна с ожесточена реторика и забрана за издаване на визи срещу американски служители и други, които смята, че са навредили на интересите чрез критики към правата на човека в Пекин.

Китайски служители отправиха необичайно остри реплики на среща с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкън и министъра на отбраната Лойд Остин миналия месец в отговор на санкциите на САЩ срещу китайски и хонконгски служители, считани за отговорни за репресиите в Синдзян и бившата британска колония

"Конгресът трябва да се откаже от всяко законодателство, насочено срещу Китай, а Вашингтон трябва да прави повече неща, благоприятни за здравословното и стабилно развитие на отношенията между Китай и САЩ", заяви говорителят на китайското външно министерство Жао Лицян на брифинг в петък.

"Тези американци трябва да се откажат от начина на мислене на играта с нулева сума от Студената война, да се отнасят обективно и рационално към отношенията с Китай и да престанат да се намесват във вътрешните работи на Китай", добави той.

Китай пита САЩ дали демонстрацията им на сила в Тайванския проток е като китайски кораб в Мексиканския залив

Китай пита САЩ дали демонстрацията им на сила в Тайванския проток е като китайски кораб в Мексиканския залив

Китай вярва, че САЩ имат споразумение с Тайван да предизвикат Пекин