Китай ще отмени допълнителните мита върху американски автомобили и авточасти за три месеца от 1 януари 2019 г., обяви финансовото министерство на азиатската държава след сключеното "примирие" в търговската война между двете най-големи икономики в света, информира "Ройтерс".

Китай отменя 25% мито върху 144 американски автомобила и авточасти, а също така 5% мито върху 67 авточасти между 1 януари - 31 март, се казва в съобщението на ведомството.

Тръмп обнадежден за търговските преговори с Китай

Тръмп обнадежден за търговските преговори с Китай

Разговорите с Китай били "много продуктивни"

Министерството на финансите също обяви, че се надява Китай и САЩ да ускорят преговорите за премахване на всички мита.

Съобщението идва след първото голямо закупуване на американска соя от страна на Китай, откакто президентът на САЩ Доналд Тръмп и китайският му колега Си Дзинпин проведоха търговски преговори в Аржентина на 1 декември.

Отмяната на митата и закупуването на соя са първоначални признаци, че войната между Китай и САЩ може да бъде прекратена.

В Аржентина Тръмп и Си се съгласиха на "примирие", което отлага планираното от САЩ увеличение на митата върху китайски стоки за 200 милиарда долара.

Китай забранява вноса и продажбата на модели на iPhone

Китай забранява вноса и продажбата на модели на iPhone

Китайски съд се произнесе срещу Apple в дела за патенти с Qualcomm

Представител на американската администрацията заяви във вторник, че Китай се е съгласил да намали митата върху автомобили и авточасти от САЩ от 40 на 15%.

Китай вдигна митата върху американски автомобили, след като САЩ наложиха 27,5% мито върху китайски коли и авточасти.