Китай в петък отхвърли призивите на Световната здравна организация за подновяване на разследването на произхода на Covid-19, като заяви, че подкрепя научните, а не политическите усилия да се установи как е започнал вирусът, съобщават "Франс 24", АФП и "Ройтерс".

Отново се засилва натискът върху Пекин да обмисли нова разследване за произхода на пандемия, която уби повече от четири милиона души и парализира икономиките по света, откакто се появи за първи път в централния китайски град Ухан.

СЗО призова Китай да сподели необработени данни от най-ранните случаи на Covid-19, за да съживи разследването за произхода на болестта.

Китайският заместник-външен министър Ма Джаосу заяви, че никога не е отхвърлял сътрудничеството за проследяване на произхода на Covid-19, но отхвърля политизирането на такова разследване. "Ние се противопоставяме на политическото разследване ... Ние подкрепяме научното разследване."

"Заключенията и препоръките на съвместния доклад на СЗО и Китай бяха признати от международната общност и научната общност", каза той. "Бъдещата глобална работа по проследяването трябва и може да бъде продължавана само въз основа на този доклад, вместо да се започва нов."

Китай продължава да провежда "последващи и допълнителни" изследвания за произхода на коронавируса, както е посочено в съвместния доклад, каза Ма.

СЗО призова всички правителства да си сътрудничат, за да ускорят проучванията за произхода на пандемията и "да деполитизират ситуацията".

Китай отряза СЗО - да търси произхода на COVID-19 другаде

Китай отряза СЗО - да търси произхода на COVID-19 другаде

Планът за втори етап проучвания пренебрегвал здравия разум

В лицето на нежеланието на Китай да пусне външни следователи, експертите са все по-готови да обмислят теорията, че вирусът може да е изтекъл от лаборатория.

Дори ръководителят на СЗО Тедрос Адханом Гебрейесус каза, че първоначалната проверка във вирусологичните лаборатории на Ухан не е стигнала достатъчно далеч, докато американският президент Джо Байдън през май нареди отделно разследване на произхода на вируса от американската разузнавателна общност.

Призив на СЗО миналия месец за втория етап на разследването, който да включва одити на лабораториите в Ухан, вбеси Пекин, като заместник -министърът на здравеопазването Зенг Исин заяви, че планът показва "неуважение към здравия разум и арогантност към науката".

Междувременно датският учен Питър Бен Ембарек, който ръководеше международната мисия в Ухан, заяви, че служител в лаборатория, заразен, докато взема проби на полето, е една от вероятните хипотези за това как вирусът е преминал от прилепи към хора.

Той коментира пред датския публичен канал TV2, че вероятните прилепи не са от района на Ухан и единствените хора, които биха се занимавали, са работници от лабораториите в Ухан.

Бен Ембарек по-рано призна в интервю за списание Science, че "политиката винаги е била в една стаята с нас" по време на проверката в Ухан, като Китай първоначално забави одобрението за влизане на международни изследователи.

Спецлужбите на САЩ  проучват генетични данни за коронавируса от лабораторията в Ухан

Спецлужбите на САЩ проучват генетични данни за коронавируса от лабораторията в Ухан

Може да се окажат решаващи за разгадаването на произхода…