Пекин отхвърли като безотговорна клевета предупреждение на шефа на НАСА, че Китай може да "превземе" Луната като част от военна програма, подчертавайки, че винаги е призовавал за изграждането на общност от нации в космоса, съобщава "Ройтерс".

През последното десетилетие Китай ускори темпото на космическата си програма, като фокусът беше върху изследването на Луната. Страната осъществи първото си кацане на Луната без екипаж през 2013 г., като очакванията са към края на това десетилетие да изстреля достатъчно мощни ракети, за да изпрати астронавти на Луната.

"Трябва да сме много загрижени, че Китай ще кацне на Луната, заявявайки: "Сега е наша, а вие стойте навън", коментира директорът на НАСА Бил Нелсън пред германския вестник "Билд" в събота.

НАСА ще изпрати хора на Луната най-рано през 2025 г.

НАСА ще изпрати хора на Луната най-рано през 2025 г.

Това е забавяне от една година спрямо досегашните очаквания

Шефът на космическата агенция на САЩ отбеляза, че космическата програма на Китай е военна и Пекин е откраднал идеи и технологии от други.

Това не е първият път, когато директорът на Националната администрация по аеронавтика и космос на САЩ пренебрегва фактите и говори безотговорно за Китай, заяви говорителят на китайското външно министерство Джао Лиджиан.

САЩ постоянно градят клеветническа кампания срещу нормалните и разумни усилия на Китай в космоса и Китай твърдо се противопоставя на подобни безотговорни забележки, категоричен бе той.

Китай винаги е насърчавал изграждането на споделено бъдеще за човечеството в космоса и се е противопоставял на всяка надпревара във въоръжаването в космоса, увери Джао.

НАСА, в рамките на своята програма "Артемис", планира да изпрати мисия с екипаж в орбита около Луната през 2024 г. и да извърши приземяване с екипаж близо до южния полюс на Луната до 2025 г.

От своя страна Китай планира мисии без екипаж до южния полюс на Луната през това десетилетие.

Китай кацна на тъмната страна на Луната
Обновена

Китай кацна на тъмната страна на Луната

Безпрецедентен успех – успешно приземи сонда