Китайските власти уважават избора, направен от хората в Беларус, заяви Уан Уенбин, говорител на китайското външно министерство, коментирайки церемонията по встъпването в длъжност на Александър Лукашенко в сряда, съобщава ТАСС.

"Уважаваме избора, направен от хората в Беларус. Президентските избори в Беларус са вътрешно дело на тази страна", подчертава Уенбин.

"Китай силно подкрепя усилията на Беларус да поддържа националната сигурност, суверенитета, сигурността и развитието".

КНР "се противопоставя решително на външните сили, създаващи разцепление и размирици в беларуското общество. Надяваме се и вярваме, че под ръководството на Лукашенко Беларус ще успее да възстанови политическата стабилност", каза Уенбин.

Тихановская: Аз, Светлана, съм единственият лидер, избран от белоруския народ

Тихановская: Аз, Светлана, съм единственият лидер, избран от белоруския народ

Европейските държави са готови да окажат помощ на републиката "след победата на демокрацията"

Посещение на китайския президент Си Дзинпин в Беларус ще даде допълнителен тласък на двустранното сътрудничество между страните, заяви заместник-председателят на Камарата на представителите (долната камара на белоруския парламент), ръководител на работната група на Народното събрание за сътрудничество с парламента на КНР Валери Мицкевич.

"Убедени сме, че посещението на президента на Китайската народна република Си Дзинпин в Беларус ще даде допълнителен мощен стимул за двустранното сътрудничество. Готови сме за тясно сътрудничество с китайския парламент при неговата подготовка и организация".

Беларус високо оценява подкрепата на Китай относно уважението от страна на чужди държави и международни организации за суверенитета, независимостта и териториалната цялост на Беларус. "Изразяваме благодарност към КНР за конструктивната позиция по отношение на ситуацията в Беларус, която се защитава на международни платформи, включително Съвета за сигурност на ООН. Ние гледаме с твърд оптимизъм на развитието на беларуско-китайските отношения и сме уверени в последователното изпълнение на всички наши планове".

Си Дзинпин поздрави Лукашенко за победата и отбеляза, че Китай и Беларус са "железни братя" и "партньори". Пекин призова външните сили да не създават хаос в Беларус.

Вчера Германия и САЩ обявиха, че не признават Лукашенко за президент на Беларус, след като положи клетва на тайна церемония.

Беларуското опозиционно движение призова незабавно стартиране на кампания за гражданско неподчинение.

В понеделник Кипър наложи вето върху предложение на ЕС да се въведат санкции срещу Лукашенко и правителството му.

На 9 август Лукашенко спечели шести мандат. Спорните избори предизвикаха най-големите антиправителствени демонстрации в 26-годишното управление на Лукашенко.

ЕС отказва да признае Лукашенко за президент на Беларус

ЕС отказва да признае Лукашенко за президент на Беларус

Заради липса на демократична легитимност