Китай обяви, че "повече няма да признава" британските национални отвъдморски паспорти (BNO) на жители на Хонконг, информира АФП.

Обединеното кралство се подготвя да отвори вратите си за милиони жители на бившата колония след агресивните действия на Пекин срещу дисидентите.

Китайският ход е в отговор на обещание на правителството на премиера Борис Джонсън да приеме жители на Хонконг, които искат да напуснат територията.

Джонсън е горд от нова схема с визи за Хонконг

Джонсън е горд от нова схема с визи за Хонконг

Над 5 млн. граждани на Хонконг могат да станат британци - отговор на новите китайски закони в бившата колония

Тези, които имат британски национален (отвъдморски) статут - британско правило в Хонконг до 1997 г., когато предава колонията на Китай - от неделя ще могат да подават документи за живеене и работа във Великобритания до пет години, а впоследствие ще могат да потърсят гражданство.

Притежателите на BNO паспорти преди имаха само ограничени права за престой във Великобритания до 6 месеца и нямаха право да работят или да се устройват.

Китай обвини ЕП в груба намеса в делата на Хонконг

Китай обвини ЕП в груба намеса в делата на Хонконг

Пекин призова евродепутатите да "приемат реалността, че Хонконг е върнат на Китай."

Лондон заяви, че действа в отговор на националния закон за сигурност, наложен от Китай в Хонконг през миналата година.

Пекин бързо отговори на британската промяна.

"От 31 януари Китай повече няма да признава така наречения BNO паспорт като документи за пътуване и документ за самоличност, запазва си правото на допълнителни действия", каза говорител на Министерството на външните работи.

Според представителя Обединеното кралство се опитва да превърне голям брой жители на Хонконг във втора класа граждани на Великобритания и вече напълно промени естеството на BNO.

В Хонконг задържаха 11 души, опитали да помогнат на активисти да избягат в Тайван

В Хонконг задържаха 11 души, опитали да помогнат на активисти да избягат в Тайван

Полицията арестува осем мъже и три жени на възраст между 8 и 72 г.

Не е ясно от практическа гледна точка какво означават мерките на Китай. Пекин заплаши да отговори на предложението на Великобритания за удължаване на визите с наказателни реципрочни мерки.

Пекин заяви по-рано, че притежателите на BNO няма да могат да пътуват до континенталната част на Китай. Но не е ясно дали китайските власти знаят кой притежава документа.

Лидерът на Хонконг обвини Запада в лицемерие

Лидерът на Хонконг обвини Запада в лицемерие

Кари Лам разкритикува западните държави

Жителите на Хонконг използват паспорт или лична карта при напускане на града. При влизане в Китай те трябва да използват хонконгския си паспорт. Единствено могат да използват BNO при пристигането си във Великобритания или друга държава, която признава документа.