Премиерът на Обединеното кралство Борис Джонсън е "изключително горд" и приветства нова визова схема, която предлага на квалифицираните граждани на Хонконг път към британско гражданство - програма, стартирана в отговор на новите китайски закони за сигурност в бившата колония, съобщава "Ройтерс".

Схемата, обявена за първи път миналата година започва в неделя и позволява на хората със статут "британска националност (отвъдморски територии) - BN(O)  да живеят, учат и работят във Великобритания в продължение на пет години и в крайна сметка да кандидатстват за гражданство.

Великобритания твърди, че изпълнява исторически и морален ангажимент към хората в Хонконг, след като обвини Китай в нарушаване на условията за предаване през 1997 г. чрез въвеждане на закони за сигурност, които според Лондон се използват за заглушаване на несъгласието.

Китай коментира, че пътят към гражданството е нарушение на международното право и е намеса във вътрешните му дела.

Бившият британски губернатор на Хонконг лорд Патън призова ЕС да не се споразумява с Китай

Бившият британски губернатор на Хонконг лорд Патън призова ЕС да не се споразумява с Китай

Защото сделката на ЕС "плюе в лицето на правата на човека" и сравни Синдзян с Холокоста

"Изключително горд съм, че въведохме този нов път за Хонконг BN(O), за да живеят, работят и създават дом в нашата страна", каза Джонсън в изявление. "По този начин ние уважихме нашите дълбоки връзки в историята и приятелството с хората в Хонконг и сме се застъпили за свободата и автономията - ценни както за Великобритания, така и за Хонконг."

BN(O) е специален статус, създаден съгласно британското законодателство през 1987 г., който се отнася конкретно до Хонконг.

Визата за 250 паунда може да привлече над 300 000 души и свързани с тях лица във Великобритания и да донесе до 2,9 милиарда паунда нетна полза за британската икономика през следващите пет години, според правителствените прогнози.

От около обяд в неделя допустимите кандидати могат да кандидатстват онлайн и да резервират час, за да регистрират пръстовите си отпечатъци в центъра за кандидатстване за виза. 

Все още не е ясно колко хора действително ще приемат предложението. Правителствените прогнози показват, че 2,9 милиона и още 2,3 милиона свързани ще имат право да пристигнат във Великобритания.

Великобритания дава пари на европейците да си ходят

Великобритания дава пари на европейците да си ходят

Инициативата е предприета преди изтичане на крайния срок за подаване на документи