Бившият британски губернатор на Хонконг лорд Патън призова ЕС да отмени противоречивото си търговско споразумение с Китай, тъй като "плюе в лицето на правата на човека", пишат британски медии.

Призивът е след като вчера бяха арестувани 53 души по подозрение за "подривна дейност" в Хонконг в драматична ескалация на репресии на Китай срещу опозицията в града.

Лорд Патън заяви, че ако ЕС продължи икономическата сделка с Китай, която все още не е ратифицирана от Европейския парламент, ще се "подиграе" с амбициите на Европа да бъдат възприемани сериозно като глобален и икономически играч.

В коментари, предназначени срещу Германия, която е ключов защитник на сделката, лорд Патън обясни: "За всички европейски политици, откъдето и да идват, си струва да припомним, че еврейската общност по целия свят е откровена за Синцзян и специално обърна внимание на приликите между случващото се в този регион днес и Холокоста през 40-те години."

Икономическата сделка ще позволи на европейските фирми да работят в Китай с електрически автомобили, телекомуникационни облачни услуги и определени дейности, свързани с въздушния и морския транспорт.

Също така ще им бъде позволено да притежават изцяло звена в автомобилния сектор, много финансови услуги, частни болници, реклама, недвижими имоти, екологични услуги, канализация.

ЕС няма да обвързва инвестиции и права на човека в отношенията с Китай

ЕС няма да обвързва инвестиции и права на човека в отношенията с Китай

Но е дълбоко загрижен за ареста на 53 политически активисти в Хонконг

"Със сигурност е немислимо Европейският парламент да може да подкрепи мизерния проект на споразумение, което Европейската комисия иска да подпише с Пекин. Това е огромен стратегически гаф в момент, когато президентът Байдън ще се опитва да сформира международно партньорство на либералните демокрации, за да се справи със затормозяващото лошо поведение и нападението над нашите международни правила от китайските комунисти".

"Не трябва да се стремим да сдържаме Китай, а да ограничим китайската комунистическа партия".

Коментарите му са и след като американски адвокат по правата на човека Джон Кланси беше сред над 50 души, арестувани вчера в Хонконг. Той също бе задържан по подозрение за "подривна дейност", след като полицията за национална сигурност претърси адвокатската му кантора, която е известна с воденето на дела за човешки права в бившата британска колония.

Кланси, който бе пуснат под гаранция днес, е първият гражданин на САЩ, арестуван съгласно драконовския нов закон за сигурност, който Пекин наложи на Хонконг миналата година.

"Продължавайте да работите за демокрацията и правата на човека в Хонконг", каза той пред журналисти, когато бе отведен, няма коментари след като бе освободен.

Държавният секретар на САЩ Майк Помпео заплаши санкции срещу лица и организации, участващи в ареста на десетки хонгконгски демократи, изразявайки гняв, че американец е сред задържаните.

Помпео настоява арестуваните в сряда, "да бъдат освободени незабавно и безусловно". "САЩ няма да стоят със скръстени ръце, докато хората в Хонконг страдат под комунистическо потисничество", заяви Помпео.

Той коментира, че "това е нападение срещу хонконгския народ".

Китай предупреди САЩ, че ще платят висока цена за намесата си

Китай предупреди САЩ, че ще платят висока цена за намесата си

Китай скастри и Великобритания "да изостави колониалистките си навици"