Китай заяви в четвъртък, че Съединените щати ще платят "висока цена" за своите неправомерни действия, след като американският държавен секретар Майк Помпео заяви, че може да санкционира участниците в арестите в Хонконг и че американският посланик на ООН ще посети Тайван, съобщава "Ройтерс". 

Говорителят на външното министерство Хуа Чунинг призова Съединените щати незабавно да спрат да се намесват във вътрешните работи на Китай.

"Съответните изявления на Помпео сериозно противоречат на ключови разпоредби на международното право. Това е груба намеса във вътрешните работи на Китай", заяви тя на редовен брифинг. "Ние изразяваме категоричния си протест по този въпрос ... САЩ ще трябва да платят скъпо за подобни грешки."

"Искаме Съединените щати незабавно да спрат да се намесват във вътрешната ни политика, да нарушават интересите на КНР и да подкопават двустранните отношения между Китай и САЩ. Ще предприемем всички необходими мерки за защита на собствената ни национална сигурност", добави тя.

Помпео: САЩ обмислят санкции срещу виновните за арестите в Хонконг

Помпео: САЩ обмислят санкции срещу виновните за арестите в Хонконг

След като хонконгската полиция арестува 53 души в акция срещу демократични активисти

Китайските власти критикуваха остро Великобритания във връзка с изявленията на ръководителя на британското външно министерство Доминик Рааб в подкрепа на антиправителствени активисти в Хонконг

"Вече направихме сериозна презентация пред британската страна за това. Ние силно подкрепяме усилията на полицията в Хонконг за поддържане на обществената безопасност".

С връщането на Хонконг под юрисдикцията на Китай, Пекин продължава да спазва стриктно свободите и специалните права на жителите на този специален административен район. "Великобритания трябва да изостави колониалистките си навици ... и да спре да следва двойните стандарти", каза Чунинг.

Рааб коментира по-рано, че Китай атакува правата на Хонконг чрез задържане на опозиционни активисти. Според него Лондон "няма да загърби жителите на Хонконг" и много от тях все още могат да получат визи за работа в Обединеното кралство, както и британско гражданство чрез опростена процедура.

ЕС няма да обвързва инвестиции и права на човека в отношенията с Китай

ЕС няма да обвързва инвестиции и права на човека в отношенията с Китай

Но е дълбоко загрижен за ареста на 53 политически активисти в Хонконг