Китай обяви, че чуждестранните самолетни компании, блокирани да оперират в страната заради коронавируса, ще могат да възобновят ограничен брой полети, което означава, че се отменя наложената забрана за американските авиопревозвачи, информира АФП.

Тръмп забранява на китайските авиокомпании да летят до САЩ

Тръмп забранява на китайските авиокомпании да летят до САЩ

Очаква се ограниченията да влязат в сила на 16 юни

Само преди ден Вашингтон нареди да се спрат всички полети на китайски самолетни компании до и от САЩ. Решението е взето на фона на ескалиралото напрежение между двете суперсили, което обхваща редица сфери, включително китайския технологичен гигант Huawei и Хонконг.

Последният спор с авиопревозвачите е в резултат на решение на Администрацията за гражданска авиация на Китай (CAAC) от март за ограничаване на полетите на чуждестранните превозвачи. Американските самолетни компании прекратиха всички полети, докато китайските превозвачи продължиха да изпълняват полети до САЩ.

Вчера САЩ обявиха, че ще блокират китайските пътнически полети от 16 юни.

Китай се подигра на САЩ, как пази човешки права и праща армия срещу протестиращи

Китай се подигра на САЩ, как пази човешки права и праща армия срещу протестиращи

САЩ трябва да премахне расовата дискриминация и да защити малцинствата си

Но днес от CAAC заявиха, че всички чуждестранни самолетни компании, които не са включени в разписанието от 12 март, ще могат да изпълняват по един международен полет до Китай всяка седмица.

Пътниците трябва да бъдат тествани за коронавирус при пристигането си в Китай. От CAAC уточниха, че на маршрутите, чиито пътници са с отрицателна проба за коронавирус три последователни седмици, ще бъде добавен по един допълнителен полет всяка седмица. При тези маршрути, при които има петима или повече пътници с коронавирус, ще бъдат отменяни за най-малко една седмица.