Китайските държавни медии се забавляват в дните на хаотични протести в Съединените щати и подчертават заплахата на президента Доналд Тръмп да използва армията, съобщава "Ройтерс".

От дни китайските медии наблягат на протестите след убийството на Джордж Флойд, коментирайки подкрепата на американските политици за протестите в Хонконг.

Конгресът прие закон за налагане на санкции в Китай

Конгресът прие закон за налагане на санкции в Китай

САЩ в защита на мюсюлманите

Миналогодишните протести в Хонконг, които понякога ескалираха с насилие, подтикнаха Пекин миналия месец да обяви, че ще наложи законодателство за национална сигурност на бившата британска колония.

Ху Сижин, редактор на "Глобал таймс", публикуван от People"s Daily на управляващата Комунистическа партия, заяви, че САЩ отбелязват годишнината от Тиенанмън "по уникален начин".

"Американските военни се изпращат в градовете, а полицията стерля. САЩ доказват колко важно е било Китай да възстанови реда през 1989 г. Но тогава редът в Китай бе многократно по-сериозно унищожен, отколкото сега в САЩ", допълва той.

В понеделник Тръмп обеща да използва военна сила, ако насилието в САЩ не бъде потушено.

Тръмп изригна срещу "отрепки, нищожества и неудачници", протестиращи в Ню Йорк

Тръмп изригна срещу "отрепки, нищожества и неудачници", протестиращи в Ню Йорк

Настоява няколко пъти да се използва националната гвардия

"Китай прояви търпение към хонконгските безредици. Белият дом вярва ли, че разполагането на армията може да реши проблемите му", пише "Глобал таймс"

"Можете ясно да видите, че китайските държавни медии използват американските размирици, за да оправдаят хода на Китай по Закона за националната сигурност за Хонконг и да омаловажат критиките от страна на САЩ", пише Юан Дзен, преподавател по медии и комуникации в университета в Лийдс.

Карикатура, публикувана от People's Daily в социални медии, изобразява полицай, който разбива статуята на свободата, небето в пламъци с Белият дом на заден план и китайската надпис "Правата на човека".

"Шокираният и ужасен" ЕС осъди злоупотребата с власт в САЩ

"Шокираният и ужасен" ЕС осъди злоупотребата с власт в САЩ

Това обяви върховният представител на ЕС за външната политика Жозеп Борел

Китай отдавна е критикуван от САЩ заради правата на човека, включително по отношение на отношението към тибетците и етническите уйгурски мюсюлмани.

"Ние винаги сме против расовата дискриминация", заяви говорителят на китайското външно министерство Жао Лицян на брифинг за медиите в сряда.

"Надяваме се правителството на САЩ да предприеме конкретни мерки за изпълнение на задълженията си съгласно международната конвенция за премахване на всички форми на расова дискриминация за защита на законните права на етническите малцинства", каза той. 

Тръмп подписа закони за защита на човешките права и демокрацията в Хонконг

Тръмп подписа закони за защита на човешките права и демокрацията в Хонконг

Санкции срещу официални лица…