Във вторник Китай премести голяма ракета в подготовка за стартиране на мисия за събиране на материали от Луната за първи път от четири десетилетия, съобщава АП. "Дълъг поход-5" се транспортира до космическата база в Уенчанг по крайбрежието на южната провинция Хайнан.

Мисията трябва да стартира в началото на следващата седмица, доставяйки луноход, който ще пробие 2 метра под повърхността и ще събере скали и други отломки, които ще бъдат върнати на земята.

Това би позволило на учените да изследват нови лунни материали за първи път след американските и руските мисии от 60-те и 70-те години на миналия век.

Мисията, която носи името на китайската богиня на Луната, е сред най-амбициозните в Китай, тъй като нейната космическа програма продължава да напредва, след като за първи път изпрати човек в космоса през 2003 г., ставайки едва третата държава след САЩ и Русия.

Русия и Китай планират обща база на Луната

Русия и Китай планират обща база на Луната

Русия и Китай "наскоро решиха, че най-вероятно заедно ще създадат лунна база"

Понастоящем Китай има мисия на път за Марс и луноход от далечната страна на Луната, който осигурява първите пълни измервания на радиационното излагане от лунната повърхност, информация, жизненоважна за всяка страна, която планира да изпрати астронавти на Луната.

Китай все повече се ангажира с чужди държави в мисии, въпреки че американското законодателство все още не позволява сътрудничество с НАСА, като изключва Китай от партньорство с Международната космическа станция.

Това накара Китай да работи върху собствена космическа станция и да стартира собствени програми, които го поставят в стабилна конкуренция с Япония и Индия сред азиатските държави, които се стремят да постигнат нови постижения в космоса.

Космическата програма напредва предпазливо, с относително малко неуспехи през последните години. "Дълъг поход-5" се провали при предишен опит за изстрелване, но огромният фонд от технически и инженерни таланти на Китай изглежда му позволи да преодолее повечето препятствия.

Циян Цюесен - ученият депортиран от САЩ, а превърнал Китай в космическа сила

Циян Цюесен - ученият депортиран от САЩ, а превърнал Китай в космическа сила

Бившият ВМС министър на САЩ, Кимбъл: Най-глупавото нещо, което някога са правили САЩ