Китай успешно изпрати в космоса първия в света сателит 6G, за да тества технологията, съобщава БиБиСи.

Той излезе в орбита заедно с още 12 спътника от центъра за изстрелване на спътници Taiyuan в провинция Шанси.

Ще бъде изпитана високоскоростната технология, която ще бъде един от основните елементи на комуникациите от шесто поколение.

Сателити също така носят технология, която ще се използва за мониторинг на бедствия и предотвратяване на горски пожари.

Докато конфликтите около китайското оборудване от пето поколение продължават по целия свят, страната вече е разширила научните изследвания в областта на проучването и развитието на 6G мрежи.

За изстрелването е използвана ракета носител Long March 6, се казва в съобщение от Университета за електронна наука и технологии, цитирано от местните медии.

70-килограмовият сателит ще се превърне в "първата техническа проверка на терахерцовата комуникация", тествана в космическа обстановка, според професор Сю Янгшен от Университета за електронни науки и технологии.

Смята се, че терахерцовата комуникация, една от ключовите технологии в развитието на мрежи от шесто поколение, има предимство пред други алтернативи, включително висока скорост на предаване и "важни перспективи за приложение в областта на наземната и космическа комуникация".

6G мрежите се очаква да са 10 пъти по-бързи от мрежите от пето поколение.

През май China Unicom и националният производител на телекомуникационно оборудване ZTE се споразумяха за съвместно проучване и развитие на 6G мрежата, като прогнозират, че технологичната ера от следващо поколение ще започне през 2030 година.