Описвайки Китай като приятел на Саудитска Арабия и Иран, китайският външен министър Уанг И заяви, че се надява двете държави да разрешат различията си чрез диалог, съобщава Ройтерс.

Уанг И даде ежегодна пресконференция преди посещението на саудитския крал в Китай.

Азиатската държава обикновено има малка роля в конфликтите и дипломацията в Близкия изток, въпреки че разчита на региона за петрол. Но в последно време Пекин се опитва да полага повече усилия за прекратяване на войната в Сирия, където Рияд подкрепя бунтовниците срещу сирийския държавен глава Башар Асад. Миналата година Китай също предложи помощ на йеменското правителство, което е подкрепяно от водена от Саудитска Арабия арабска коалиция във война срещу свързаните с Иран хуси, които контролират голяма част от страната.

Китай внимателно лавира между двете държави. Президентът Си Дзинпин посети Саудитска Арабия и Иран през 2016 г.

Уан И подчерта, че Китай приветства визитата на саудитския крал Салман в страната. Той не конкретизира кога Салман ще пристигне в азиатската държава, но дипломатически източници в Пекин обявиха, че най-вероятно ще пристигне след приключването на годишната китайска парламентарна сесия следващата седмица.

"Надявам се, че Саудитска Арабия и Иран могат да разрешат съществуващите между тях проблеми чрез спокойни и приятелски консултации", каза Уан на ежегодната пресконференция в кулоарите на парламента.

"Китай е приятел със Саудитска Арабия и Иран. Ако има нужда, Китай е готов да изиграе необходимата роля", добави той.

Крал Салман започна едномесечен тур в Азия в края на февруари.