Китай привика високопоставен американски дипломат, за да му връчи официално оплакване относно коментари на САЩ за Хонконг след предложено американско законодателство, което ще задължава правителството да оправдава продължаващото специално отношение към територията, информира "Ройтерс".

Китай скастри ЕС заради забележки за Хонконг

Китай скастри ЕС заради забележки за Хонконг

Протестиращи срещу закона за екстрадиции обещават друг масов митинг в неделя

Двупартийното законодателство в Сената, внесено от няколко високопоставени сенатори, ще изисква от държавния секретар на САЩ да издава ежегодно одобрение за автономията на Хонконг, за да се оправдава специалното отношение към Закона за политиката на САЩ към Хонконг от 1992 г. Този закон позволява на САЩ да гледа отделно на Хонконг от Китай по въпроси, свързани с търговския износ и икономическия контрол.

Предложеното законодателство, въведено от републиканския сенатор Марко Рубио и сенатор Бен Кардин от Демократическата партия, също ще изисква от президента на САЩ да установи отговорните за отвличането на книжари и други лица в Хонконг и да бъдат санкционирани от САЩ.

Планираното законодателство е на фона на политическата криза в бившата британска колония, където възникнаха протести и безредици заради законодателно предложение, позволяващо екстрадиране към континентален Китай.

Протестът в Хонконг: Градът е притихнал, властите отлагат дебата за екстрадиране

Протестът в Хонконг: Градът е притихнал, властите отлагат дебата за екстрадиране

Улиците отново са отворени след 70-те ранени във вчерашния протест, заклеймен от правителството като "явен бунт"

Заместник-външният министър Лъ Юйчън повика заместник-посланика на САЩ Робърт Фордън, за да му връчи протеста във връзка с коментари на Вашингтон. Китай призовава Вашингтон незабавно да прекрати да се намесва в работите на Хонконг. Лъ Юйчън също така призова САЩ да не предприемат действия, които вредят на просперитета и стабилността на Хонконг, се казва в съобщение на Министерството на външните работи на Китай.

"Призоваваме американската страна да се отнася към правителството на Хонконг обективно и честно и да зачита нормалния законодателен процес. Китай ще следи действията на американската страна", добави китайският дипломат.

Сблъсъци между протестиращи и полиция в Хонконг

Сблъсъци между протестиращи и полиция в Хонконг

Отложиха дебатите за законопроекта за екстрадиция

Хонконг е под китайско управление от 1997 г. със споразумението "една държава - две системи", което гарантира на града специална автономия, включително свобода на словото, независима съдебна система и свобода на събиране.

По-рано днес китайското външно министерство изрази "изключително недоволство" от предложеното американско законодателство. Вашингтон е обвиняван в груба намеса.

Законопроектът на САЩ също ще изисква от президента да подготви стратегия за защита на американските граждани и бизнеса от въздействието на ревизирания закон за екстрадиция, а търговското министерство ще трябва да публикува ежегоден доклад дали Хонконг прилага санкциите на САЩ и ООН, особено тези срещу Иран и КНДР. В допълнение законодателството ще гарантира, че на граждани на Хонконг не трябва да се отказва виза за САЩ, ако са задържани заради протестни действия.

Властта в Хонконг се запъна, няма да отмени закона за екстрадиция в Китай

Властта в Хонконг се запъна, няма да отмени закона за екстрадиция в Китай

Въпреки големия протест вчера