Различни организации в защита на Тибет съобщиха, че Китай е започнал да събаря сгради в Ларунг Гар – един от най-големите центрове за изучаване на будизъм в Тибет, съобщава БиБиСи.

Базираната в Лондон организация Free Tibet съобщи, че събарянето е започнало и много хора, които живеят там са изгонени. Миналият месец местните власти издадоха заповед за намаляване на броя на живущите в Ларунг Гар с наполовина до 5 хиляди души.

Китайски официални лица съобщиха, че решението е продиктувано от рискове, свързани с пренаселеност.

Смята се, че в Ларунг Гар се намира най-големият институт за Тибетски будизъм в света.

Академията и манастирът, основани през 1980 година, са разположени в източната част на Тибет. Те привличат хиляди будистки монаси, които искат да учат там.  Студентите живеят в колиби и според кореспонденти през последните години броят им се е увеличил значително.

Правителствен източник заяви пред АП, че целта на работата е да се обновят сградите, а не да се събарят.

Ако е единственият начин за разрешаване пренаселеността е унищожаването на къщите, защо не се прилага същата политиката в китайските градове, където е пренаселено”, каза студент от Ларунг Гар, цитиран от Free Tibet.

Китайските власти обявиха, че населението на града трябва да бъде намалено от 10 хиляди до около 5 хиляди монаси до октомври.

Според директора на Free Tibet това просто е друга тактика на Пекин в опита на комунистическата държава да спре влиянието на будизма в Тибет.