Китай строи трети самолетоносач, базиран на американски модели, докато в същото време засилва присъствието си в Южнокитайско море, съобщава Times of India.

Според китайски експерти Пекин е на път да построи 5-6 самолетоносача.

Докато първият самолетоносач "Ляонин" е преправен кораб от съветската ера, вторият е изграждан на базата на същия модел, но с много по-модерно оборудване. Вторият самолетоносач се очаква да влезе на въоръжение през 2020 г.

Според информация на китайското военно министерство вторият самолетоносач Клас 001А e изграждан в корабостроителницата в Далян. Ще се използва рампа за излитане на самолети, подобна на тези за ски скокове, както на "Ляонин", за разлика от по-модерната технология за катапулт, използвана от американските самолетоносачи.

Вторият самолетоносач се очаква да има водоизместимост 50 000 тона.

Азиатската държава се очаква да използва подобна на американската технология за катапулт на третия самолетоносач Клас 002, който е строен в Шанхай. Според експерти 002 ще бъде съвсем различен от "Ляонин" и 001А - повече ще се доближава до американските самолетоносачи, отколкото до руския.

По-рано официални китайски медии съобщиха за вероятността да бъде изграден трети самолетоносач, но сега за първи път стана ясно, че вече се строи.