Китай значително увеличи преднината си пред САЩ в сферата на иновациите през 2020 г., съобщават от ООН, информира АФП. 

През 2019 г. азиатската държава изпревари САЩ като държавата в света, която е регистрирала най-много международни патенти - ключова мярка за иновации.

Исторически минимуми в отношението на американците към Китай и Русия

Исторически минимуми в отношението на американците към Китай и Русия

Американците са обединени в неодобрението си към тези, които често противоречат на САЩ на световната сцена

Въпреки че хората и икономиките платиха изключително висока цена заради пандемията от коронавирус, молбите за регистриране на международни патенти продължиха да растат сериозно, като Китай има голяма преднина.

През 2020 г. са регистрирани рекордните 275 900 международни патента, което е увеличение с 4% спрямо 2019 г., се посочва в ежегодния доклад на Световната организация за интелектуална собственост към ООН.

Предимно са регистрирани иновации и изобретения, които са от преди пандемията, тъй като отнема около година молбите да бъдат прокарани през системата.

Но ръстът на молбите за регистриране на патентни трябва да се разглежда като положителен сигнал, според организацията.

За сравнение по време на финансовата криза през 2009 г. имаше спад на международните патенти с близо 5%.

Сложната система по регистрация на международни патентни включва няколко категории.

Основната категория е Договорът за патентно сътрудничество. Китай е на върха с 68 720 регистрации. Това е скок с повече от 16% от 2019 г., когато Китай изпревари САЩ. Тогава водеше с над 1000 регистрации, а сега преднината е с близо 10 000.

През 2000 г. Китай регистрира само 782 международни патента.

САЩ също увеличиха международните си регистрации с 3% до 59 230.

Китай и САЩ са следвани от Япония, Южна Корея и Германия като държавите, които са регистрирали най-много патенти.

Има сериозно увеличение при някои други държави. Например, Саудитска Арабия е регистрирала през миналата година със 73% повече патенти до 956. Малайзия, Чили, Сингапур и Бразилия също рязко са увеличили регистрациите.

От Азия представляват 53,7% от всички, което е увеличение с 35,7%.

За четвърта поредна година китайският гигант Huawei Technologies е на върха с 5464 регистрации. Следван е от Samsung Electronics от Южна Корея с 3,093; Misubishi Electric Corp от Япония с 2810, LG Electronics с 2759 и Qualcomm от САЩ с 2173.

Компютърните технологии представляват най-големият дял от патентите, като общо са 9,2%, следвани от цифровите комуникации и технологиите в здравеопазването.